Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İran, Reyhaneh Jabbari’yi idam etti

İran, bir aydır yeniden yargılanması talebiyle hakkında uluslararası kampanya başlatılan Reyhaneh Jabbari’yi idam etti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2014-10-25 20:46:39

İran, Reyhaneh Jabbari’yi idam etti

Uluslararası Af Örgütü ve uluslararası insan hakları örgütlerinin infazın ertelenmesi çağrılarına rağmen İran 26 yaşındaki Reyhaneh Jabbari’yi idam etti.

Jabbari , 2007’de Morteza Abdolali Sarbandi’yi adlı eski bir istihbarat çalışanını öldürmek suçundan tutuklanmış. 2009’da da idama mahkum edilmişti.

İki ay boyunca tecrit edilen Jabbari bu süre içinde avukatı ve yakınlarıyla görüştürülmemişti.

Mahkemede ofisini dekore etmek için yanına gittiği Morteza Sarbandi’nin kendisine tecavüz etmeye çalışması üzerine onu bir kez sırtından bıçakladığını kabul eden Jabbari o sırada ofiste bulunan başka bir erkeğin Sarbandi’yi öldürdüğünü öne sürmüştü.
Sarbandi’nin ailesi ise cinayetin planlı olduğunu Jabbari’nin bıçağı cinayetten iki gün önce aldığını kabul ettiğini savunuyordu.
Uluslararası Af Örgütü, Jabbari’nin usulsüz bir yargılama sürecinin ardından hüküm giydiğini savunarak, idam cezasının durdurulmasını ve yarılamanın yenilenmesini talep ediyordu.

İnsan hakları örgütleri de Jabbari’nin ifadesinin İranlı savcıların tehdit ve baskıları sonucu alındığını bu yüzden de yeniden yargılanması gerektiğini söylüyordu.

Sosyal medyada Jabbari’nin infazının ertelenmesi için geçen ay başlatılan kampanya infazını sadece 10 gün geciktirdi.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre İran’da bu yıl şu ana kadar yaklaşık 250 kişi idam edildi.

Haber Ara