Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Paralel yapı ile ilgili en ilginç haber!

Ekonomik güç kaybına uğrayan paralel yapı gözünü, 100 milyon liralık kurban derisi piyasasına dikti. Cemaate yakın vakıf ve dernekler, ev ev gezerek deri toplayacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2014-09-19 03:56:43

Paralel yapı ile ilgili en ilginç haber!

Sabah'ın haberine göre; Paralel yapıya bağlı vakıf ve dernekler, Kurban Bayramı'nda oluşacak 100 milyon liralık deri pazarını ele geçirmek için harekete geçti. 17-25 Aralık darbe girişimiyle devlet içindeki yapılanması ifşa olan ve ekonomik olarak büyük kayıp yaşayan paralel yapı, ülke çapında kendisine bağlı 500 vakıf ve dernek ile önümüzdeki ayın başında idrak edilecek Kurban Bayramı'nda ev ev deri toplayacak. Paralel yapı kurban derisinden milyonlarca liralık vurgun yapmayı planlıyor. 2013 yılı Kurban Bayramı'nda Türkiye genelinde toplam 852 bin büyükbaş, 2 milyon 332 bin de küçükbaş kurban kesilerek yaklaşık 100 milyon liralık bir deri pazarı ortaya çıkmıştı. Rakamın bu yıl 100 milyon lirayı da aşması beklenirken, deri toplamakla yetkili Türk Hava Kurumu'nun (THK) bu yetkisinin geçtiğimiz yıl pasifize edilmesi, paralel yapının iştahını kabarttı.

DEVLETE BAĞIŞ ÇAĞRISI
Yasa ile önleri açılan birçok dernek ve vakıf, bayramda vatandaştan kurban derilerini kendilerine bağışlamalarını isteyecek. Yetkililerse, vatandaşa deriden elde edilecek paranın amacı dışında kullanılmaması için derilerini devlet dernek ve kurumlarına bağışlamaları çağrısı yaptı.

YASA DEĞİŞTİ PARALEL'E GÜN DOĞDU
2013'te yapılan yasa değişikliğiyle, kurban derisi, bağırsak ile fitre ve zekât toplama yetkisi THK'dan alınmış, gerçek kişi, dernek, vakıf, kurum ve kuruluşların da bu faaliyette bulunabilmesinin önü açılmıştı. THK kurban derisinden elde ettiği geliri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Türkiye Diyanet Vakfı ile paylaşırken, diğer kurumların bu parayı nerelerde kullanacağı ise belirlenmedi. Öte yandan Deri Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Erdal Matraş, deri pazarının büyük bölümünün kayıtdışı olduğuna işaret etti.

Haber Ara