Dolar

32,3661

Euro

35,0127

Altın

2.324,55

Bist

9.125,20

Erdoğan ve Davutoğlu'nun tarihi konuşmasının tam metni!

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nde 27 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek Olağanüstü Kongre'de genel başkan adayı olacak ismi açıkladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2014-08-21 22:00:45

Erdoğan ve Davutoğlu'nun tarihi konuşmasının tam metni!


Uzun istişareler sonucu belirledikleri yeni genel başkan adayının Ahmet Davutoğlu olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, Erdoğan: Kararlar sadece bir partiyi ilgilendirmiyor!

"27 Ağustos'ta Ak Parti'nin Olağanüstü Genel Kurulu'na genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız Dışişleri Bakanımız, Konya Milletvekilimiz, Ahmet Davutoğlu kardeşimdir" dedi. Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından Ak Parti Genel Merkezi'nde genel başkan adayını açıklamak için Erdoğan, toplantı salonuna Dışişleri Bakanı ve AKP Genel Başkan Adayı Ahmet Davutoğlu ile geldi. Davutoğlu isminin belirlenmesinde paralel yapıyla mücadele hususunun üzerinde durduklarına vurgu yapan Erdoğan, "Açıkçası Ahmet Davutoğlu arkadaşımızın bu görevlere aday olmasında da paralel yapıyla mücadele azmi ve kararlılığı da önemli bir etken olmuştur. İnanıyorum ki bu mücadeleyi beraber yürüteceğiz. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu tür unsurlara karşı başta şahsım olmak üzere gerek başbakanımızı gerek kabinemiz gerekse parlamentodaki tüm grubumuzun bu desteği vermesi inanıyorum ki 2023 Türkiye'sinin çok daha farklı bir konumda güçlenmesine fırsat oluşturacaktır. Bununla ilgili olarak gerekli mücadeleyi Davutoğlu kardeşimin de sarsılmadan vereceğine inanıyorum" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan'ın genel başkan adayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ismini açıkladığı salonda Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker gibi isimler yer aldı. Açıklama öncesi salona gelen Ali Babacan, Beşir Atalay'ın yanına oturarak bir süre sohbet etti.


"AK PARTİ'DE YAŞANAN GELİŞMELER DÜNYA KAMUOYU YÖNETİMİNİN DE GELECEĞİNİ İLGİLENDİRİYOR"

Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada "Ak Parti'nin ilgili kurullarında yapılan değerlendirmeler ve alınan kararlar Türkiye'nin en büyük siyasi hareketi ve hükümeti olduğu için sadece bir partiyi ilgilendirmiyor. Türk siyasetinin ve ülke yönetiminin de geleceğini ilgilendiriyor. Hatta Ak Parti'de yaşanan gelişmeler tüm bölge ülkeleri ve dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Bu yüzden sadece partimizin değil ülkemizin de geleceğini ilgilendiren bu konuda kuyumcu titizliği ile çok hassas bir çalışma yürüttük. Çok uzun istişarelerin ardından belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz" dedi.


"AK PARTİ BÜTÜN İŞLERİNİ İSTİŞARE İLE YAPAR"

Erdoğan, "Partimizi kurduğumuzda 14 Ağustos 2001'de bir açıklamamız vardı. Ak parti, bütün işlerini istişare ile yapar. İstişareler neticesinde kararını alır ve onu uygulamaya koyar. Biz bugüne kadar bundan hiçbir zaman kaçınmadık. Hiçbir zaman taviz vermedik. Ak Parti grubunda merkez karar ve yönetim kurulunda genişletilmiş il başkanları toplantımızda milletvekillerimizle istişarelerimizde arkadaşlarımızın görüş ve önerilerini aldık. Belediye başkanlarımız il başkanlarımız kadın ve gençlik kolları yönetimlerimiz düşüncelerini ortaya koydular. En son partimizin merkez yürütme kurulunda da bugün meseleyi ayrıntılarıyla ele aldık ve bir sonuca vardık. Şu parti ne dedi, diğer parti ne dedi, onlar adaylarını nasıl belirledi, bunların hiçbiri bizi ilgilendirmiyor. Bizi sadece kendimiz ilgilendiriyor. Biz hiçbir siyasi partinin kendi içinde müracaat etmediği yollara biz tam aksine müracaat ederek kararımızı alırız, olgunlaştırır, adımımızı da ona göre atarız. Şu anda da attığımız adım budur. Tüm birimlerimizle görüşmelerimizi yaptık. Bu birimlerimizdeki kardeşlerimizin düşüncelerini aldık. geldiğimiz nokta bugün MYK'da değerlendirildi." diye konuştu.


"BİR DEĞİL, İKİ DEĞİL, ÇOK SAYIDA ARKADAŞIMIZ BU KUTLU GÖREV İÇİN ÖNERİLDİ"

Başbakan Erdoğan, uzun istişareler sonucu herkesin görüşünü alarak genel başkan adayını belirlediklerini söyleyerek "Adayımızın belirlenmesinde gerçekten büyük bir zaman ayırdık. Aldığımız her önemli kararda olduğu gibi bu kararda da sokaktaki vatandaşımızdan partimizin en üst kuruluna kadar her kademede istişareler yaptık. görüşleri önerileri eleştirilerini çok dikkatli bir şekilde not ettik. Bu süreç içerisinde elbette birçok sayıda isim öne çıktı. altını çizerek ifade ediyorum bütün istişare kurullarında öne çıkan isimlerin her biri bizim için son derece değerli isimlerdir. Bu büyük görevi omuzlayıp taşıyabilecek arkadaşlarımızdır. Partimiz içinden genel başkanlık ve başbakanlık makamına bu görevleri yapacak ehliyet ve liyakata sahip çok sayıda aday çıkmıştır. Bu da son derece gurur vericidir. Kim var denildiğinde sağına soluna bakmadan ben varım diyebilecek nice arkadaşımız olduğunu biliyorum. Kim var denildiğinde işaret edilebilecek bu dava yükünü omuzlama gücüne ehliyetine liyakatına sahip çok sayıda arkadaşımızı olduğunu da biliyordum. Tam da tahmin ettiğimiz gibi bir değil iki değil çok sayıda arkadaşımız bu kutlu görev için önerildi." şeklinde konuştu.


"FİTNE ÇIKMASI İÇİN ÇABA SARF EDENLER, ELLERİNİ OVUŞTURANLAR OLDU"

Erdoğan, parti içerisinde nifak çıkması için uğraşanlar olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Süreci barış içinde dostluk ve kardeşlik hukuku içinde belli bir noktaya getirdik. çok şeyler yazıldı, çizildi. çok şeyler söylendi ama mümkün olduğunda bunları duymadan götürmeye gayret ettik. Çünkü bu hareketin birliği her şeyin üstündedirler. bu hareketin beraberliği her şeyin üstündedir. meydanlarda dikkat ederseniz bir şeyi ısrarla söyledik. bir olacağız, diri olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız dedik. Partimiz içinde nifak çıkması veya çıkarma gayreti içerisinde olunması, fitne çıkması için çaba sarf edenler ellerini ovuşturanlar oldu. Medyada ak parti içinde içinde çatışma çıkması için çok kirli operasyonların yapıldığına da şahit olduk. Belli çevrelerde partimizi karıştırmak partimizi içinde çatlak oluşturmak için gayret gösterenler de oldu. Bunların hepsini biliyoruz ama bunları biz tabi herkesle paylaşamayız. Partimiz bu operasyonların hiçbirine eyvallah demedi. Bu tuzakların hiçbirine düşmedi. Şu ana kadar süreci çok büyük başarı ile kardeşlik ve dostluk hukuku içinde bu sürece getirdik. İnanıyorum ki önümüzdeki hafta olağanüstü genel kurula kadar da bu süreç aynen böyle devam edecektir."


"BU TEŞKİLAT, GENEL BAŞKANINA VE BAŞBAKANINA EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE SAHİP ÇIKACAK"

Erdoğan, "Asıl imtihan elbette olağanüstü genel kurulun ardından başlayacak. Hem genel başkan seçilen başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımız hem de onun tüm çalışma arkadaşları tüm teşkilatımız önemli bir süreçten geçecekler. Bu süreci birlik ve beraberlik içinde dava şuuruyla en güzel şekilde geçireceklerine yürekten inanıyorum. Bu teşkilat genel başkanına ve başbakanına en güçlü şekilde sahip çıkacak, her aşamada yanında olacak başarısı için inanıyorum ki her türlü fedakarlığı gösterecektir. Yeni Türkiye'nin inşaasında rol alacak yeni genel başkan ekip ruhuyla takım oyunuyla ve ortak akılla yol yürüyecek. Ak Parti'nin bütünlüğünü her şeyin üstünde tutacaktır. Hiç şüphem yok. Partimiz içinde nifak, fitne ayrışma çıkmasını bekleyenler bugüne kadar olduğu gibi genel kurula kadar da ardından başlayacak süreçte de inşallah hayal kırılığına uğrayacaktır." dedi.


"62. HÜKÜMETİN BAŞBAKAN ADAYI..."

Yeni genel başkan adayı ve başbakanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğunu açıklayan Erdoğan, "27 Ağustos'ta Ak Parti'nin Olağanüstü Genel Kurulu'na genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız Dışişleri Bakanımız, Konya Milletvekilimiz, Ahmet Davutoğlu kardeşimdir. Kongrede delegelerimizin takdiriyle genel başkan olması durumunda Türkiye Cumhuriyeti'nin 62. Hükümeti'nin başbakan adayı da belki biraz acele ediyorum ama mevcut Dışişleri Bakanımız, Konya Milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu'dur. Hayırlı olmasını Rabbim'den niyaz ediyorum. Allah utandırmasın diyorum. Yolu, yolumuz açık olsun diyor, inşallah ülkemize milletimize hayırlı hizmetler yapması için Rabbim'e dua ediyorum" ifadelerini kullandı.


"AHMET DAVUTOĞLU ARKADAŞIMIZIN BU GÖREVLERE ADAY OLMASINDA PARALEL YAPIYLA MÜCADELE AZMİ VE KARARLILIĞI ÖNEMLİ ETKEN OLMUŞTUR"

Başbakan Erdoğan, konuşmasında paralel yapıya da vurgu yaparak Davutoğlu isminin belirlenmesinde paralel yapıyla mücadelenin önemli etken olduğunu söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yeni genel başkanımızdan ve başbakanımızdan bizlerin de milletimizin de en büyük beklentisi yeni Türkiye idealini gerçekleştirmek, ülkemizi Ak Parti'nin 2023 hedeflerine ulaştırmaktır. Açıkçası Ahmet Davutoğlu arkadaşımızın bu görevlere aday olmasında da paralel yapıyla mücadele azmi ve kararlılığı da önemli bir etken olmuştur. İnanıyorum ki bu mücadeleyi beraber yürüteceğiz. Cumhurbaşkanı olmak paralel yapıyla mücadelemi asla aksatmayacaktır. Çünkü ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu tür unsurlara karşı başta şahsım olmak üzere gerek başbakanımızı gerek kabinemiz gerekse parlamentodaki tüm grubumuzun bu desteği vermesi inanıyorum ki 2023 Türkiye'sinin çok daha farklı bir konumda güçlenmesine fırsat oluşturacaktır. Bununla ilgili olarak gerekli mücadeleyi Davutoğlu kardeşimin de sarsılmadan vereceğine inanıyorum."


"AHMET DAVUTOĞLU, PARALEL YAPININ NİYETİNİ, GAYRETİNİ, HEDEFİNİ AÇIK, NET GÖRDÜ"

Mit tırlarının önünün kesilmesinden Dışişleri Bakanlığındaki o kendi riyasetindeki çok gizli toplantının gizlice dinlenmesine Suriye ve Irak'a yapılan yardımlardan bugün paralel medyada çıkan iftiralara kadar birçok konuda Ahmet Davutoğlu kardeşim de bunun acısını da yaşadı bedelini ödedi. Sayın Ahmet Davutoğlu, paralel yapının niyetini de gayesini de hedefini de beraber yaptığımız toplantılarda gayet açık net gördü. Dolayısıyla bu mücadeleyi kararlı bir şeklide yürütmesinin de üzerimizde önemli bir görev olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla kabinenin Sayın Davutoğlu'nun idaresinde aynı kararlılıkla devam edeceğine inanıyorum. Gerek paralel yapıyla mücadele de gerek çözüm sürecinde cumhurbaşkanı olarak bizzat şahsım Sayın Davutoğlu'nun yanında olacağım" diye konuştu.


"BU SALONDA HERHALDE ARTIK BENİM SON KONUŞMAM"

Bu salonda herhalde son konuşmam diyen Erdoğan, "Hasımlarımızı sevindirmeyeceğiz, ellerini ovuşturanlara fırsat tanımayacağız. Partimiz içinde emelleri olanlara fırsat tanımayacağız. Bir olarak kardeş olarak kongreye gidecek ardından başlayacak süreçte de Ak Parti'nin isimler üzerinden değil dava üzerinden ilerleyen bir parti olduğunu herkese göstereceğiz" dedi.


PARTİ KADEMELERİNDE YİNE ÇALIŞ, ÇALIŞMAK İSTEYENE ALAN BOL

Genel başkan adayının belirlenmesinde Ak Parti'deki 3 dönem kuralının da etkili olduğuna değinen Erdoğan, "İstişare süreçlerinde ortaya çıkan çok sayıda isim arasından elbette birini seçmemiz gerekiyordu. Futbol oynadığımz zamanlarda hocamız maça çıkarken şunu söylerdi. Çocuklar, kadro 18 kişi ama sahaya çıkacak olan 11 kişi. Dolayısıyla 7 kişi yedek kulübesinde kalacak. Bu 7'nin içinden de ben 3'ünü değerlendireceğim. O da maç esnasındaki performansa göre derdi. Siyasetin de böyle bir yapısı var. Belli kriterler devreye girer, bu kriterler üzerinden de takımınızı oluşturursunuz. Hepsiyle yürümek mümkün değil. Ne kadar el veriyorsa o kadarıyla. Siyasette bu kriterlerden ilki üzerinde en başında beri hassasiyetle durduğumuz, ki bu Türk siyasetinde bir ilktir, o da 3 dönem kuralıydı. Partimizi kurarken koyduğumuz bu kural hamdolsun bu bugüne kadar bozulmadı ve inanıyorum ki bundan sonra da bozulmayacak. Çünkü bu halkımızın içinde alıcısını buldu. Bu siyaseti bırak anlamına gelmiyor. Diyor ki sen 3 dönem sadece parlamentoda görev yap 1 dönem ara ver. Ondan sonra devam edeceksen yine devam et. Parti kademelerinde yine çalış. Mani yok. Şu an milletvekilleri içinden büyükelçi olan arkadaşlarımız bile var. Çalışmak isteyene alan bol. hepsi olur. ama parlamentoya giriş çıkışta biz tüzüğümüzü bunu koyuverdik" ifadelerini kullandı.


"İSTİŞARELERDE İSİMLERİ ZİKREDİLEN BAZI ARKADAŞLARIMIZ BU KRİTERLERE TAKILDI"

Parti içerisinde herhangi bir kırgınlık olmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bir başka husus da genel başkanlık ile başbakanlık makamının aynı arkadaşımız üzerinde toplanması kriteriydi. Çünkü güçlü bir genel başkan, güçlü bir başbakan ülkeye hizmette başarılı olabilir. Buradaki güç dağılımını bölmeye, ayırmaya kalkarsak başarıyı daha peşinen yok etmiş oluruz. Olması gereken ne? Başbakanlığın gücünü genel başkanın devşirmesi, genel başkanlık gücünü başbakanın devşirmesi bunlar önemli şeylerdi. Genel başkan ile başbakanın aynı kişi olmasını önemli bir kriter olarak belirledik. İstişarelerde isimleri zikredilen bazı arkadaşlarımız bu kriterlere takıldı. Adayımız, çok yoğun istişareler neticesinde belirlenmiştir. Adayımız, partimizin kuruluşundan bugüne kadar gelen kriterler ve tecrübe ışığında belirlenmiştir. Adayımız liyakat ve ehliyet kriteri hassasiyetle gözetilerek belirlenmiştir. Dolayısıyla partimiz içinde arkadaşlarımız arasında herhangi bir kırgınlık oluşmamıştır ve oluşacağına ben asla ihtimal vermiyorum" dedi.


VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara