Dolar

32,5614

Euro

34,8890

Altın

2.429,59

Bist

9.645,02

AK Parti'den 113 yıl önceki tabloya itiraz

Ünlü ressam Osman Hamdi Beyin adı Fakülteye verilmek istendi. AK Parti, başı açık bir kadını cami içinde gösteren ''Mihrap'' adlı tablosu nedeniyle öneriye karşı çıktı.

11 Yıl Önce Güncellendi

2014-07-23 04:03:35

AK Parti'den 113 yıl önceki tabloya itiraz

Ünlü müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk Belediye Başkanı Osman Hamdi Beyin ''Mihrap'' adlı tablosu, yapılışından 113 yıl sonra AKP milletvekillerinin hedefi oldu. Gazeteport'un edindiği bilgiye göre, CHP Gebze'de,'' Osman Hamdi Bey'' adıyla Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmasını önerdi. AKP'li vekiller ise Osman Hamdi Bey'in, başı açık bir kadını cami mihrabında gösteren ''Mihrap'' adlı tablosunu hatırlatıp, öneriye karşı çıktılar.

Gazeteport'un haberine göre; TBMM Milli Eğitim Komisyonunda Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni üniversite kurulmasını öngören tasarının görüşmeleri sırasında CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, üniversitede Osman Hamdi Bey adıyla Güzel Sanatlar Fakültesi oluşturulmasını da istedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ise ''Osman Hamdi Bey'in Müslümanlar tarafından fazlaca tenkit edilen mihraptaki kadın ve etrafındaki dağılmış kitaplar tablosu var'' diyerek öneriye karşı çıktı. Serter de ''İbrahim Çeçen parayı veriyor, Ağrı Üniversitesinin adını satın alıyor. Buna ses çıkarmıyorsunuz. Bir sanatçının adı Güzel Sanatlar Fakültesine verilsin dediğimiz zaman bin dereden su getirip, resminden ve kadının yanındaki kitaptan bahsediyorsunuz, kınıyorum" dedi.

Komisyon Başkanı Naci Bostancı ise, Güzel Sanatlar Fakültesi'nin kurulması halinde isminin Osman Hamdi Bey olmasında mahsur bulunmadığını vurguladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin adının değiştirilerek, Osman Hamdi Bey'in isminin konulabileceğini söyledi.

KAYIP OLAN 113 YILLIK ESER
''Kaplumbağa Terbiyecisi'' gibi ünlü eserlere imza atan Osman Hamdi Bey'in 1901 yılında yaptığı ''Mihrap'' adlı tablosu, daha önce de tartışılmıştı. Son olarak tasfiye edilen Demirbank’ın arşivlerinde kayıtlı görünen ancak kayıp olan tabloda, bir caminin içinde başı açık bir kadın, mihraba arkasını dönmüş olarak, rahle üzerinde oturur biçimde resmedilmişti. Ayaklarının çevresinde de Kuran bulunuyordu.

Mihrap tablosu, kuranın yerde olması dolayısıyla eleştirilerin de hedefi oldu. Tarihçiler ise Osman Hamdi Beyin bu tabloda, kadının statüsünün önemini vurguladığını, ayaklarının çevresindeki, dini içerikli kitapların ise, kadının özgürlüğünü engelleyen dinsel baskıları simgelediğini savundular.

Haber Ara