Dolar

32,6007

Euro

34,8106

Altın

2.490,34

Bist

9.468,33

Myanmar hükümetine nüfus sayımı erteleme çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Myanmar hükümetine hafta sonu yapılacak nüfus sayımını, ülkede devam eden etnik çatışmaları ve yardım kuruluşlarını hedef alan saldırıları önlemek için erteleme çağrısında bulundu.

11 Yıl Önce Güncellendi

2014-03-29 15:02:56

Myanmar hükümetine nüfus sayımı erteleme çağrısı

Örgütün Asya'dan sorumlu Direktörü Brad Adams, "Çeteler tarafından düzenlenen saldırılar, bölgedeki istikrarsız ortamda nüfus sayımı yapmanın yol açabileceği riskleri göz önüne seriyor. Hükümet, herkesin katılabileceği kadar güvenli ve adil bir ortam sağlanana kadar nüfus sayımını ertelemeli" dedi.

Adams, nüfus sayımının Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarını yeniden tetikleyebileceği uyarısında bulundu ve Myanmar hükümeti ile Birleşmiş Milletler'in etnik azınlıkların endişelerini dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Myanmar hükümetinin uzun süredir yapmayı planladığı nüfus sayımı 30 Mart'ta başlayacak ve 10 Nisan'a kadar devam edecek. Ülkede 1983 yılından bu yana ilk kez yapılacak nüfus sayımında 100 bin sayım memuru, kapı kapı dolaşarak 41 maddeden oluşan bir anket yapacak. Sonuçlar, yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip olduğu sanılan ülkenin demografik yapısını ortaya çıkaracak.

Ancak Kaçin Bağımsızlık Örgütü gibi bazı silahlı gruplar, nüfus sayımına karşı çıkıyor ve görevlilerin bölgelerinde sayım yapmasına izin vermeyecekleri tehdidinde bulunuyor.

Myanmar’da toplam nüfusun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğu sanılan etnik gruplar da Myanmar Göç ve Nüfus Bakanlığı ile BM Nüfus Fonu'nun azınlıklara yeterince danışmadığını, hazırlık sürecini şeffaf olmayan, sorumsuz bir tarzda hazırladığını ileri sürerek duydukları endişeyi dile getiriyor. Sayımda, kişilerin kendilerini 135 etnik gruptan birine dahil etmeleri ya da "diğer" seçeneğini işaretlemeleri istenecek.

26 Mart'ta çeteler, Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'de uluslararası yardım kuruluşlarının ofislerine saldırı başlatmıştı. Bir uluslararası yardım örgütü binası önünde asılı bayrağın kaldırıldığına ilişkin haberlerin ardından yaklaşık 300 Budist, önce örgüt binasını kuşatmış, daha sonra uluslararası yardım görevlilerinin evlerinin bulunduğu bir sokağa girerek binaları taşlamıştı. Polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açması sonucu 11 yaşındaki bir kız çocuğu yaşamını yitirmişti.

Yardım kuruluşları, saldırıların devam etmesi üzerine 28 Mart'ta eyalet başkenti Sittwe'deki 32 uluslararası ve 39 Myanmarlı görevliyi tahliye etmişti.

Haber Ara