Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Libyalı taraflar umutlu

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Libya'daki siyasi taraflarla anlaşma müjdesi verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-05 00:09:16

Libyalı taraflar umutlu

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; BM Cenevre Ofisi'nde Libyalı taraflar arasındaki uzlaşı görüşmelerinin ikinci gününde Tobruk ve Trablus yönetiminin heyetleri ile ayrı ayrı görüştükten sonra basına açıklamada bulunan Bernardino Leon, ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Leon, "Dün ve bugünkü görüşmelerin ardından şu an çok daha iyi bir yerdeyiz. Farklı heyetlerle birtakım konuları netleştirdik, özellikle birtakım endişeleri olan Milli Genel Kongre (MGK) ile. MGK'nın bazı konular üzerinde kendi heyetiyle ve bizimle istişarelerde bulunması gerek. Bütün taraflar görüşmelere devam etmeye hazır" dedi. 

"20 Eylül'e kadar anlaşmaya varma ihtimalimiz var"

Tobruk yönetiminin ulusal uzlaşı hükumetine başkanlık edecek adayların listesini BM'ye sunduğunu belirten Leon, "Umarız MGK da gelecek hafta çarşamba günü yapılacak görüşmelere katılır ve isimleri teklif eder" ifadesini kullandı. 

Leon, "20 Eylül'e kadar anlaşmaya varma ihtimalimiz var. Görüşmelerde olumlu bir hava, iyi bir ivme var ama hala çok çalışmamız gerek... Libyalı taraflara ve uluslararası topluma mesajım;  önümüzdeki günlerde gerçekten bir anlaşmaya ulaşma ihtimalimiz yüksek ve ne bizim ne de Libya'nın bu fırsatı kaçırma lüksü var" şeklinde konuştu. 

Leon, anlaşmanın nerede imzalanacağı sorusuna ise, " İdeal olan, anlaşmanın Libya'da imzalanması ama bu konuyu henüz taraflarla konuşmadık" cevabını verdi. 

"Uzlaşmaya varılması konusunda iyimseriz"

Trablus ve Tobruk yönetimi heyetleri ise görüşmelerin ardından ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. 

Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) Başkan Yardımcısı Avad Abdussadık ise, BM Libya Özel Temsilcisi Leon ile 5 saatten fazla bir görüşme gerçekleştirdiklerini, görüşmelerin "samimi" geçtiğini ve BM'nin Trablus yönetimine bazı yeni teklifler sunduğunu söyledi.  

Abdussadık,"Uzlaşmaya varılması konusunda iyimseriz, ancak daha fazla çaba sarf edilmesi gerek" dedi. 

Trablus yönetimi "olumlu" bir adım attı

Tobruk hükumetini temsil eden heyetin Başkanı Muhammed Şuayb ise, görüşmelerin şimdiye kadar "pozitif" geçtiğini belirterek, "MGK'nın Libya Siyasi Anlaşması'nın 20 Eylül'de imzalanıp, 20 Ekim'de ise kurulacak hükumetin çalışmalarına başlaması konusunda mutabık kalması, olumlu bir adım" ifadesini kullandı. 

Görüşmelerden umutlu olduğunu söyleyen Şuayb, "Anlaşmaya varma şansımız  var" dedi. 

BM'ye göre Libya'da kriz baş gösterdiğinden beri 435 bin kişi evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Ülkede yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için acil yardıma ihtiyaç duyulurken, 1 milyon 200 bin kişi ise Bingazi'de ve doğusunda gıda yardımına muhtaç.

Haber Ara