Dolar

32,5533

Euro

34,8507

Altın

2.428,39

Bist

9.722,09

Libya'daki Temsilciler Meclisinden Arap Birliğine tepki

Libya'daki Temsilciler Meclisinden Arap Birliğine tepki

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-29 01:26:25

Libya'daki Temsilciler Meclisinden Arap Birliğine tepki
Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) ve Geçici Hükümetin, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'na, Libya'yı temsilen Faiz Sirac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale'nin çağrılmasına tepki gösterdiği bildirildi.

TM'ye bağlı Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Komisyonu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'ye gönderdiği mesajda, Libya'yı toplantıda temsil etmesi için UMH ve Seyyale'ye davet gönderilmesini kınadı.

UMH'nin TM'den henüz güvenoyu almadığının belirtildiği mesajda, Seyyale'nin toplantıya davet edilmesinin emrivaki siyaseti ve Arap Birliğine üye bir devletin içişlerine yapılmış açık müdahale olduğu kaydedildi.

Mesajda, Arap Birliğine fiilleriyle Libyalılar arasındaki anlaşmazlığı artırmama çağrısı yapıldı.

Geçici Hükümetin Başbakanı Abdullah es-Sini de Arabi'ye gönderdiği mesajda, düşünülmeden alınmış bir kararın Libya'daki anlaşmazlıkları artıracağını bildirdi.

Sini, Geçici Hükümet Dışişleri Bakanı Muhammed ed-Dayiri'nin toplantıya katılmamasının istenmesini ve Seyyale'nin çağrılmasını garip karşıladığını ifade etti.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. 9 kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Libya'da 21 Nisan'da 102 milletvekili tarafından söz konusu hükümete güvenoyu verildiği yönünde bildiri yayımlanmış ancak muhalif milletvekilleri parlamento çatısı altında resmi bir oturum yapılmadığı gerekçesiyle "yasa dışı" olarak nitelendirdikleri bu duruma tepki göstermişti.

Haber Ara