Dolar

32,3291

Euro

35,0400

Altın

2.279,62

Bist

9.001,13

Libya'daki siyasi uzlaşı arayışları

Libya'daki siyasi uzlaşı arayışları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-05 19:01:18

Libya'daki siyasi uzlaşı arayışları
Libya Vatan Partisi Başkanı Abdulhakim Bilhac, Cenevre'de Libya krizinin tarafları arasında devam eden görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Bilhac, Trablus merkezli Milli Genel Kongre ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetleri ile Libya'daki siyasi parti temsilcilerinin katıldığı Cenevre'deki toplantılara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Bilhac, "Önümüzdeki süreçte ulusal birlik hükümetinin kurulması yer alıyor. Bu bağlamda, Fas'ın Suheyrat kentinde gelecek hafta sonu bir toplantı düzenlenmesi konusunda anlaşma sağlandı" dedi.

"Görüşmelerde olumlu yönde ilerleme kaydedildi" diyen Bilhac, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) krizin tüm taraflarının ulusal uzlaşı hükümeti başkan adaylarını açıklamasını beklediğini ve bunun ardından seçim mekanizmasının belirleneceğini dile getirdi.

Libya'daki tüm silahlı grupları kurulacak hükümete destek vermeye çağıran Bilhac, devrimcilerin hükümetin başarılı olması için uygun ortamı sağlama konusunda titiz davranacağına işaret etti.

Bilhac, Cenevre'deki görüşmelerde, MGK ve Temsilciler Meclisi'nin aldığı kararları gözden geçirmek üzere bir hukuk komitesinin kurulması konusunda uzlaşma sağlandığını kaydetti.

Libya'daki siyasi bölünmüşlüğe son verilmesi amacıyla, BM aracılığıyla yürütülen görüşmeler, Ocak 2015'te Cenevre'de başlamıştı.

Siyasi diyalog süreci boyunca tarafların önerileri doğrultusunda şekillendirilen "Libya Siyasi Anlaşması", 11 Temmuz 2015 tarihinde Trablus'taki yasama organı Milli Genel Kongre'nin (MGK) dışındaki tüm diyalog süreci, katılımcılarının Fas'ın Skhirat şehrinde bir araya geldiği toplantı sırasında paraflanmıştı.

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm sürecini öngörüyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Haber Ara