Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 23:48:20

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları
Libya krizinin tarafları arasındaki uzlaşı görüşmelerinin yeni turu, Fas'ın Suheyrat kentinde başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerde, siyasi anlaşmayı başarıya ulaştırma hedefiyle diyalog sürecenin hızlanmasına yoğunlaşılacağı belirtildi.

Diyalog görüşmelerinin, 11-12 Ağustos'ta Cenevre'deki müzakerelerde belirlenen süre içinde bitmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, diyalog sürecinin tamamlanmasının, tarafların siyasi anlaşmaya itimadının yolunu açacağına işaret edildi.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) görüşmelere katılmamasına ilişkin "MGK'nın, 2 kişinin istifasının ardından müzakerelere katılan temsilci heyetini yeniden düzenlemeye ihtiyacı var" ifadesine yer verilen açıklamada, MGK'nın müzakerelerden ayrılmadığı, bir sonraki görüşmelere iştirak edeceği ve etkin katılımı için iletişimin sürdürüleceği kaydedildi.

Libya'nın içinde bulunduğu zor ve tehlikeli duruma işaret edilen açıklamada, "Sorumluluk şimdi her yönüyle Libyalı liderlerin omuzlarında. Anlaşmazlıklarını bir tarafa koyup, ülkelerinin yüksek menfaatini öncelemeleri ve son adımı barışı gerçekleştirmek için atmaları gerek" ifadeleri kullanıldı.

- Diyalog görüşmeleri iki gün sürecek

MGK diyalog heyeti başkanı Salih el-Mahzum ve heyet üyesi Muhammed Mazub dün istifa etmişti.

BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, 27-28 Ağustos'ta Suheyrat kentinde diyalog görüşmelerinin gerçekleşeceğini duyurmuştu.

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal mutabakat hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm süreci öngörüyor.

Anlaşma, bir yıl sürmesi öngörülen geçiş sürecinde, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni asıl yasama organı olarak kabul ederken, Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını da içeriyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleştirilen devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip grupların arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Haber Ara