Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Liberman'ın partisinin Netanyahu hükümetine katılması

Liberman'ın partisinin Netanyahu hükümetine katılması

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 16:11:17

Liberman'ın partisinin Netanyahu hükümetine katılması
Filistinli siyasi analistler, İsrailli aşırı sağcı siyasetçi Avigdor Liberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi'nin, mevcut koalisyon hükümetine katılmasının Gazze üzerindeki etkileri konusunda farklı değerlendirmelerde bulundu.

Uzmanlardan bazıları, koalisyon hükümetine katılarak Savunma Bakanlığı görevine getirilen Liberman'ın, halk nezdindeki "popülaritesini" artırmak için Gazze'ye saldırı düzenleyebileceğini savunurken, bazıları da Liberman'ın muhalefettekinden daha farklı bir tutum sergileyerek dengeli bir politika izleyeceğini öngörüyor.

Gazze El-Umme Üniversitesi Edebiyat Bölümü Dekanı siyasi analist Adnan Ebu Amir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Liberman'ın koalisyon hükümetine katılmasının Gazze üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirtti.

Liberman'ın geçen haftalarda Gazze'ye atılan birkaç füze ile yetinmeyeceğini iddia eden Amir, "Liberman, halk nezdindeki popülaritesini artırmak, kamuoyuna Hamas ile mücadelede ciddi olduğunu göstermek ve direniş güçlerine darbe vurmak amacıyla Gazze'ye askeri operasyon başlatabilir." dedi.

Amir, "Liberman'ı sınırdaki tüneller ve atılan füzelerle nasıl başa çıkacağı gibi Gazze konusunda bekleyen bazı sıkıntılar var. Önümüzdeki günlerde Gazze konusunda nasıl davranacağı biraz daha netlik kazanır. Ama ortada olan bir gerçek var ki hepimiz farklı bir politika ile karşı karşıyayız." diye konuştu.

- "Liberman tansiyonu yükselterek, askeri çatışma ortamı doğurabilir"

Batı Şeria'daki Birzeit Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Abdussettar Kasım da Liberman'ın Gazze'ye karşı sert bir politika izleyeceğini belirterek, "Gazze, Liberman'ın kendini göstermesi ve test etmesi için bir fırsat. Bu konuda kendi görüşlerini ve politikalarını uygulamaya çalışacaktır." ifadelerini kullandı.

Kasım "çok radikal" bir şahsiyet olarak nitelendirdiği Liberman'ın konumunu kullanarak tehditler savuracağı, bu durumun "bölgede tansiyonu yükselterek, askeri çatışma ortamı doğurabileceği" öngörüsünde bulundu.

Savunma Bakanlığı'nın "karar mekanizması" olmadığına dikkati çeken Kasım, buna karşılık Liberman'ın Gazze meselesinde "güçle karşılık vermek" gibi yeni yönelimler ve fikirler oluşturabileceğini, hatta yeni bir saldırının dahi gündeme gelebileceğini ifade etti.

El-Mustakbel Araştırma Merkezi Başkanı İbrahim El-Medhun ise Liberman'ın Gazze'ye yönelik dengeli bir politika izleyeceğini savunarak, 2016 yılının Gazze halkı için sakin geçeceği, herhangi bir saldırı ya da askeri operasyonun olmayacağı tahmininde bulundu.

Medhun, "Liberman şu an yönetimin içinden biri. Muhalefetten ve sloganlardan uzakta siyasi karar arenasında. Dolayısıyla Gazze'yle askeri mücadelenin pahalıya mal olacağının farkında. Bir siyasi olarak siyasette manipülasyon aracını kullanarak gerektiğinde fırsatları değerlendirecektir." yorumunda bulundu.

- "Liberman muhalefettekinden daha farklı bir tutum sergileyerek dengeli bir politika izleyecek"

Ramallah merkezli El-Eyyam gazetesi yazarlarından Hani Habib de benzer görüşleri savunarak, Liberman'ın hükümetteki varlığının muhalefettekinden farklı olacağını dile getirdi.

Habib, "Liberman, söylediklerinin ve yaptıklarının birçoğunda değişikliğe gitmeye çalışacak. Gazze'ye yönelik bir saldırıya, Hamas liderlerini ezmeye ya da Gazze halkını hedef alan cezai uygulamalara girişmeyecek. Zira Gazze'ye yönelik hesapsız atılan her bir adımın, kendi görevi açısından hatta İsrail hükümeti üzerinde aksi sonuçlar doğuracağını iyi biliyor." dedi.

Savaş kararının kolay olmadığına işaret eden Habib, İsrail hükümeti'nin Liberman'la birlikte sükunet sağlamak için çalışacağını ve Gazze'ye yönelik uluslararası toplum önünde realite gereği disiplinli bir politika izleyeceğini öne sürdü.

"Liberman, muhalefettekinden daha farklı bir tutum sergileyerek dengeli bir politika izleyecek." diyen Habib, hükümetin izlediği siyasette ise bir değişiklik olmayacağını ifade ederek şunları kaydetti:

"Likud Partisi, Liberman'ın yönetimindeki İsrail Evimiz Partisi ile mevcut koalisyon hükümetine katılım çerçevesinde yaptığı görüşmelerde eski hükümetin benimsediği ana hatlarda ısrarlı olduğunu belirtmişti. Tek fark yeni hükümet daha istikrarlı. Bu da ona daha iyi çalışma imkanı tanıyacak."

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu, Liberman ve Hepimiz Partisi lideri Kahlon arasındaki görüşmelerin ardından, Liberman başkanlığındaki İsrail Evimiz Partisi'nin mevcut koalisyon hükümetine katılması için önceki gün anlaşmaya varılmıştı.

Haber Ara