Dolar

32,5489

Euro

34,9332

Altın

2.425,75

Bist

9.722,09

Lavrov'dan Esed açıklaması: Müttefik değiliz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esed'i destekleseler bile müttefik olmadıklarını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 17:31:45

Lavrov'dan Esed açıklaması: Müttefik değiliz

Sputnik'e röportaj veren Lavrov, Esed'i desteklemeleri ile ilgili açıklama yaptı. Lavrov şunları söyledi:

MÜTTEFİK DEĞİLİZ

"Esed bizim müttefikimiz değil. Evet, onu terörle mücadelede ve Suriye devletinin korunmasında destekliyoruz."

SKANDAL TÜRKİYE BENZETMESİ

Lavrov'un konu ile ilgili yaptığı bir benzetme ise dikkat çekiciydi. Lavrov, "Esed bizim için, Türkiye'nin ABD için olduğu türden bir müttefik değil" dedi.

CENEVRE AÇIKLAMASI

Lavrov Cenevre görüşmelerinin bu ay yeniden başlamasını beklediklerini belirtip, Suriyeli tarafların doğrudan görüşmelere başlaması içinse gereken koşulların oluşmadığını söyledi. Lavrov, "Bu koşulların oluşmamasının nedeni, başta Türkiye olmak üzere yabancı sponsorlarının kötü etkisinde kalan Yüksek Müzakere Komitesi'nin kaprisleri" dedi.

"PYD OLMADAN KONUŞMANIN BİR ANLAMI YOK"

"Türkiye, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) müzakere sürecine tümüyle katılmasını tek başına engelliyor" diye devam eden Lavrov, "PYG, teröristlere karşı savaşan ve Suriye'nin büyük bir bölümünü kontrol eden en geniş Kürt partilerinden biri. Bu nedenle de (PYD) olmadan, anayasayı (Suriye'nin yeni anayasası) ve hatta (Suriye'de oluşturulacak) geçici (siyasal) yapıyı konuşmanın bir anlamı yok" vurgusunu yaptı.

Lavrov, Washington'ın, hem Suriye halkının tüm katmanlarının müzakere sürecine katılmasını hem de 'ılımlı muhalifler'le terörist gruplar arasında sınır çizilmesini (ılımlı muhaliflerin, terörist olarak tanımlanan grupların olduğu bölgeleri terk etmelerini) sağlayacak 'kapasitede' olduğunu vurguladı.

ASKERİ ÇÖZÜM AMAÇLI OLABİLİR

"Ilımlı olarak tanımlanan bu grupların El Nusra'ya saldırılmasını engellemek için bilinçli olarak bu örgütün mevzilerinde kaldığı yönünde bir izlenime sahibim. Belki de Nusra'yı destekleyenlerin ateşkesin bozulmasında kişisel bir çıkarları vardır ve durumu askeri çözüme götürmek için uğraşıyorlardır" diyen Lavrov, "Bu, kabul edilemez bir şey olurdu" diye ekledi.

Haber Ara