Dolar

32,5437

Euro

34,9819

Altın

2.430,62

Bist

9.745,28

Ladin'in yardımcısı: IŞİD'e katılmayın

Usame bin Ladin’in eski yardımcısı ve silah arkadaşı Abdullah Enes, İngiliz Müslümanlara Suriye’deki cihada dahil olmak için IŞİD’e katılmamaları çağrısında bulundu. Enes, radikal grubun uyguladığı kafa kesme ve toplu infazların “ İslam’a tamamen aykırı” olduğunu söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 11:37:27

Ladin'in yardımcısı: IŞİD'e katılmayın

TİMETURK | HABER MERKEZİ

En kıdemli savaşçılardan biri olan Abdullah Enes, Afganistan'da Sovyet Rusyası'na karşı başlatılan cihad hareketinin de mimarlarındandı. Basına çok sık röportaj vermeyen Enes, The Sunday Times gazetesine verdiği röportajda; IŞİD'in Suriye'deki mazlum halka yardım etmektense bu ülkedeki karmaşayı kendi gündemini hayata geçirmek için kullandığını söyledi. 

Enes “ Bu cihad meşru değildir” dedi. Grubun toplu infaz ve kafa kesme faaliyetlerini kınayan Enes, Kur'an-ı Kerim'in savaş esirlerine yetim ve fakirlere davranıldığı gibi davranılmasını emrettiğini belirtti.

Genç İngiliz Müslümanları IŞİD'in sosyal medyadaki boş propagandalarına kanıp ona katılmamaları yönünde uyardı ve “Suriyeli kardeşlerinize yardım etmiş olmazsınız” diye ekledi.

On beş yaşından küçük olan kızlar da dahil olmak üzere en az 700 İngiliz Müslüman'ın IŞİD'e katılmak için Suriye ve Irak'a gittiği bilinmekte.

Ortadoğu'ya giden yabancı savaşçıların sayısı 30 bin civarında iken bunun yaklaşık 5 bini Avrupalı. Bu durum 1980'li yıllarda Sovyetler'e karşı mücadele veren Afganistan'a destek için bölgeye yabancıların akın etmesine benzetiliyor.

Şu anda 57 yaşında olan ve İngiltere'de Abdullah Enes, Afganistan'a giden ilk kafilelerden. Onun Afganistan'a gidişi Usame bin Ladin'in manevi hocası olarak bilinen Filistinli Şeyh Abdullah Azzam ile tanışmasının ardından gerçekleşmiş.

Enes ve Azzam, 1984'te Afganistan-Pakistan sınırındaki Peşaver'de bir büro açarak, yabancı ülkelerden savaşmak için gelenlerin kayıtlarını tutmuş ve işlemlerini yapmışlardır.

Enes “Gelen 4 bin yabancı savaşçı, yabancı istilacıya karşı meşru bir cihad ya da kutsal savaş yürütmüşlerdi. Ancak IŞİD'in Suriye'de yaptığı kendi ajandasını uygulamaktır” diyor

Haber Ara