Dolar

32,5203

Euro

34,8539

Altın

2.428,54

Bist

9.645,02

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 21:11:56

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in, Yemen krizinin taraflarından Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih güçlerini temsil eden heyetle bir araya geldiği bildirildi.

Husilere yakın kaynaklardan alınan biigiye göre, Kuveyt'te yürütülen müzakereler çerçevesinde BM temsilcisi Şeyh Ahmed ile Husileri temsil eden heyet arasında yapılan görüşmede siyasi ve güvenlik konuları ele alındı.

Husilerin çözüm vizyonunu da sunduğu görüşmede, "güvenlik ve askeri komitelerin oluşturulması, ulusal birlik hükümetinin kurulması ve taraflar arasında imzalan anlaşmaları takip edecek 'Garantör Komite'nin oluşturulması" gibi bir takım meseleler masaya yatırıldı.

Öte yandan hükümete yakın kaynaklar da dolaylı görüşmeler 40. gününe girerken hala güvenlik ve siyasi alanda kurulan komisyonların çalışmalarında bir ilerlemenin olmadığını, müzakerelerde "tıkanıklığın" olduğunu ifade etti.

Kaynaklar, yalnızca müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin çalışmalarında bir takım ilerlemelerin olduğunu aktardı.

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde tarafların bugün, serbest bırakılması istenen binlerce kişinin isimlerinin yer aldığı listeleri karşılıklı olarak birbirleri ile değiştirdiği ve bunun müzakereler için önemli bir aşama kaydedilmesi anlamı taşıdığı bildirilmişti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.


Haber Ara