Dolar

32,5826

Euro

34,6676

Altın

2.526,49

Bist

9.524,59

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 00:11:44

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde tarafların serbest bırakılması istenen binlerce kişinin isimlerinin yer aldığı listeleri karşılıklı olarak birbirleri ile değiştirdiği ve bunun müzakereler için önemli bir aşama kaydedilmesi anlamı taşıdığı bildirildi.

Müzakerelere katılan hükümet heyetinde yer alan kaynaklardan alınan bilgiye göre, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husilerin oluşturduğu ortak heyet ile hükümet heyeti esirler ile tutukluların isimlerinin yer aldığı listeleri birbirlerine sundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in tutuklu ve esirlerin isimlerinin yer aldığı listelerin taraflar arasındaki değişimini sağladığı ifade edilirken, liste değişiminin müzakerelerde çok önemli bir yol katedilmesi anlamına geldiğine işaret edildi.

Tarafların öncelikle listedeki isimlerin ellerinde bulunup bulunmadığını kontrol edeceği ve serbest bırakma konusunda onayın çarşamba günü verileceği kaydedildi.

Hükümet heyetinin sunduğu listede ilk etapta 2 bin 630 ismin yer aldığı ve bunun artabileceği belirtilirken, bu kişilerin arasında Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi başta olmak üzere siyasiler, gazeteciler, aktivistler, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardeşi ve askerlerin yer aldığı bilgisi verildi.

Husilerin elinde bulunan yüzlerce kişi hakkında da yeterli bilgi bulunmadığı da ifade edildi.

Bunun yanı sıra Salih yanlıları ile Husilerin teslim ettiği listede ise yaklaşık 3 bin ismin yer aldığı kaydedildi.

Tutuklu ve esir değişimin ne zaman yapılacağına dair kesin tarih belirtilmezken, kaynaklar gelecek cuma veya cumartesi günü değişimin olabileceğini aktardı.

Husiler ve hükümetin yanında yer alan Halk Direnişi Güçleri (HDG) arasında da Eylül 2015'te yapılan değişimle taraflar yüzlerce esiri serbest bırakmıştı.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Haber Ara