Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kuveyt'te 'El-Abdali Hücresi' davası

Kuveyt'te 'El-Abdali Hücresi' davası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 19:56:20

Kuveyt'te 'El-Abdali Hücresi' davası
İran, Kuveyt'te "El Abdali Hücresi" ismiyle yürütülen davaya İran'ın isminin karıştırılmasından rahatsızlık duyduğunu bildirdi.

İran'ın Kuveyt Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Kuveyt'te silah ve mühimmat deposu ele geçirilmesinin ardından başlatılan "El-Abdali Hücresi" olarak bilinen soruşturmanın bu ülkenin kendi iç meselesi olduğu belirtilerek, İran'ın isminin soruna müdahil edilmesinden son derece rahatsızlık duyulduğu ifade edildi.

Kuveyt Başsavcılığı'nın yakaladığını iddia ettiği İran vatandaşının kimliği ve gözaltına alınması sürecine ilişkin kendilerine henüz bir malumat verilmediği kaydedilen açıklamada, Kuveyt makamlarına, resmi olarak kendilerine gerekli bilgileri ulaştırmaları ve söz konusu sanıkla iletişim kurmalarına imkan tanımaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Kuveyt basınının "iki ülke ilişkilerine zarar verecek kışkırtıcı yayın politikasını" sürdürmesinden üzüntü duydukları da vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Yargı makamlarınca henüz ispatlanamamış zayıf suçlamalarla İran hedef alınmaya başlanmıştır. İran Kuveyt arasındaki ilişkiler, bu tür ithamları kaldırmaz. İran İslam Cumhuriyeti, tüm bölgenin güvenliğine vurgu yaparak, güvenlik ve istikrarın sağlanması için yapıcı rolünü oynamaktadır."

Kuveyt Başsavcılığı, "El-Abdali Hücresi" olarak bilinen "silah ve mühimmat deposu" ele geçirilmesine ilişkin yürütülen davada 1'i İranlı 25'i Kuveytli 26 kişinin gözaltına alındığını bildirmişti.

Savcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada, dava kapsamında gözaltında tutulan sanıkların, haklarında süresiz ihtiyati hapis kararıyla birlikte dosyalarının ceza mahkemesine sevk edildiği ifade edilmişti.

Açıklamada, şüphelilerin 24'ünün "ülke bütünlüğünü zedeleyecek eylemlere katılma, İran ve Hizbullah ile işbirliği yapma, onların yararına çalışma, silah bulundurarak ülke karşıtı eylemler düzenlemek, ruhsatsız silah ve iletişim araçlarının yanında patlayıcı ve mühimmat bulundurma, silah ve mühimmat taşıma ile kullanma amaçlı eğitim almakla" suçlandığı kaydedilmişti.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı, 13 Ağustos'ta ülkenin kuzeyindeki sınır bölgesi Abdali'de bir eve düzenlenen operasyonda çok sayıda silah, patlayıcı ve mühimmat ele geçirildiğini, aralarında mülk sahiplerinin de bulunduğu 3 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Bakanlık, silahların, üzerine beton dökülmüş derin bir çukurda gömülü olarak bulunduğunu belirtmişti.

Haber Ara