Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Kurul Kararı

Kurul Kararı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 06:07:44

Kurul Kararı
"Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanun Uyarınca Yayınlanacak İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Mevkuteler Hakkında 15 Şubat 1977 Tarihli ve 67 Sayılı Genel Kurul Kararının 65 ve 79. Maddelerinin Değiştirilmesine Dair 28 Ağustos 2015 Tarihli ve 204 Sayılı Genel Kurul Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Basın İlan Kurumu veya valiliklerin yayınına aracı olduğu ilan ve reklamların dağıtım ve yayımlanma esaslarına ilişkin düzenlemeleri ve ilgili tarafların sorumluluklarını belirleyen 67 Sayılı Genel Kurul Kararının 65. maddesi, Kurum'un şubesi bulunan yerlerin belediye sınırları içinde çıkan günlük gazetelere ilişkin düzenlemeleri içeriyor.

Söz konusu ilan ve reklamları yayınlama hakkının doğup doğmadığını veya gerektiğinde bu hakkın düşüp düşmediğini denetlemekle görevli kontrol kurulları veya geçici kontrol kurullarına ilişkin, "Oluşumu" başlığını taşıyan 65. maddedeki eski düzenleme sadece bu kurulların oluşturulma şartlarını düzenliyordu.

"Oluşumu ve Raporları" başlığını taşıyan yeni düzenlemeyse kurulların nasıl oluşturulacağına ilişkin şartları aynen korurken, buna ek olarak, bu kurullarca hazırlanan raporlara ilişkin izlenecek süreci belirliyor.

Yeni getirilen düzenlemeye göre söz konusu kurulların hazırladıkları raporları, denetim veya denetimlerin tamamlandığı tarihten itibaren en geç 15 iş günü içerisinde tanzim ederek, başkan tarafından hazırlanan bir üst yazı ekinde Kurum evrakına kaydettirmeleri gerekiyor.

Kurum'a intikal eden raporların neticesinin, Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü'ne ulaştıktan en geç 3 iş günü içerisinde gerekli incelemelerin yapılmasının ardından, Genel Müdürlük makamına sunulması, Genel Müdürlük makamının da bu raporları en geç 2 iş günü içerisinde ilgisine göre İlan Hizmetleri Müdürlüğü veya Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü'ne havale etmesi gerekiyor. Düzenleme Genel Müdürlüğün havalesini yaptığı raporlar hakkındaki işlemlerin en geç 15 iş günü içerisinde tamamlanmasını öngörüyor.

- 79. maddedeki değişiklik

67 Sayılı Genel Kurulu Kararının 79. maddesiyse, Basın İlan Kurumu'nun şubesi bulunmayan yerlerin belediye sınırları içinde çıkan günlük gazetelerin, Basın İlan Kurumu veya valiliklerin yayınına aracı olduğu ilan ve reklamları yayınlama hakkının doğup doğmadığını veya gerektiğinde bu hakkın düşüp düşmediğini denetlemekle görevli kontrol kurulları veya geçici kontrol kurullarına ilişkin düzenlemeyi içeriyor.

"Oluşumu" başlığını taşıyan eski düzenleme sadece söz konusu kurulların oluşturulma şartlarını içeriyordu. "Oluşumu ve Raporları" başlığını taşıyan yeni düzenlemeyse bu şartları aynen korurken buna ek olarak bu kurullarca hazırlanan raporlara ilişkin izlenecek süreci içeriyor.

Söz konusu raporlarla ilgili yeni düzenlemeye göre valilik makamı tarafından görevlendirilen kontrol veya geçici kontrol kurullarının, hazırladıkları raporları denetim veya denetimlerin tamamlandığı tarihten itibaren en geç 15 iş günü içerisinde tanzim ederek, başkan tarafından hazırlanan bir üst yazı ekinde ilgili Valiliğin İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne teslim etmesi gerekiyor.

Düzenleme bu şekilde Valiliğe intikal etmiş raporlar için işlem yapılmasını gerektiren hallerde, ilgili işlemler teslim tarihinden itibaren en geç 15 iş günü içerisinde tamamlanmasını öngörüyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara