Dolar

32,5251

Euro

34,8582

Altın

2.430,15

Bist

9.645,02

Kurtulmuş'tan Kışanak'ın gözaltına alınmasına ilk yorum

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Gülten Kışanak'ın gözaltına alınmasına ilişkin, 'Türkiye'nin terörle mücadelesi kapsamında atılmış adımlardan biridir' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-26 14:33:47

Kurtulmuş'tan Kışanak'ın gözaltına alınmasına ilk yorum

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemiyle ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmaları yeni gündeme geliyormuş gibi davranmamak gerektiğini bildirdi.

80'li yıllardan bu yana başkanlık sisteminin tartışıldığını anımsatan Kurtulmuş, Bahçeli'nin açıklamalarıyla konunun bir kere daha gündeme taşındığını, AK Parti olarak Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde daha güçlü yol alabilmesi için başkanlık sisteminin Türkiye için zaruri olduğunu düşündüklerini belirtti.

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

Kurtulmuş, diğer partilerin de bu konuda kendilerince kanaatlerinin olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: 

"Bahçeli'nin, başkanlık tartışmalarının gündemden kaldırılması, nihai bir kararın verilerek Türkiye'nin yoluna devam etmesi, bu konunun bir şekilde halledilmesiyle ilgili ortaya koyduğu bir perspektif var. Başından itibaren Sayın Bahçeli kendi açısından tutarlı bir şekilde açıklamalarına devam ediyor.

Bir an evvel bizim de amacımız bu konunun hem kamuoyunda hem parlamentoda tartışılması. Biz de kendi görüşümüzü söylüyoruz. Parlamentoda 367 alsa bile biz sonuçta bunu halka götürmek isteriz. Parlamento kabul etmezse başımızın üstüne. Parlamento kabul etti ve referanduma gidildi, millet kabul etti o da başımızın üstüne. Millet kabul etmedi o da başımızın üstüne. Burada herkes kendi görüşünü net ortaya koysun."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi tartışmalarında iki yanlıştan kaçınmak gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Birincisi sanki başkanlık sistemi olursa Türkiye'nin üniter yapısı değişecek, Türkiye'de federal sisteme geçilecekmiş gibi. AK Parti'nin başkanlık sistemi içinde en ufak bir şekilde federal sistemi çağrıştıran bir şey yoktur. İkincisi, sanki başkanlık sistemi gelirse Türkiye'de parlamento ortadan kalkacakmış gibi konuşuluyor. Hayır, tam tersine TBMM daha etkin olacak yine halk tarafından seçilecektir. Hem denetim fonksiyonu hem yasama fonksiyonu bakımından çok daha güçlü bir parlamentoyla yolumuza devam edeceğiz. Bu iki yanlış anlaşılmanın gündeme gelmemesi lazım." diye konuştu.

KIŞANAK'IN GÖZALTINA ALINMASI

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve DBP'li Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasına ilişkin Avrupa Birliği'nden gelen açıklamaları da değerlendirdi.

AB'ye, kendilerine ilk anda gelen yönlendirici bilgilerle hareket etmek yerine meselenin gerçeğini anladıktan sonra demeç vermeleri tavsiyesinde bulunan Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"Diyarbakır Başsavcılığının başlattığı bir soruşturma var. Soruşturma kapsamında çok sayıda delillerle bu belediyenin imkanlarının terör örgütü emrine tahsis edildiği iddiaları var. Devam eden süreç olduğu için iddia diyorum. Devam etmekte olan mahkeme süreci vardır. Avrupalı dostlarımıza şuna söyleriz. Eğer herhangi bir şekilde Avrupa başkentinin ya da Avrupa'nın büyük şehirlerinden birinin belediye başkanı, varsayalım ki herhangi bir terör örgütüyle işbirliği halinde olduğu suçlaması olsaydı bu suçlama karşısında nasıl hareket edeceklerse şimdi de aynı şekilde hareket etsinler. Araştırsınlar, öğrensinler, biraz da beklesinler."

Kurtulmuş, gözaltılarla ilgili devam eden bir mahkeme sürecinin olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkacak. Türkiye'nin terörle mücadelesi kapsamında atılmış adımlardan biridir. Biz de mahkemenin atacağı adımları bekliyor ve izliyoruz. Bizim de siyaset olarak söyleyeceğimiz bir şey yok. Ümit ederiz ki savcılığın iddiaları doğru değildir. Büyükşehir belediyesinin terör örgütüyle irtibatının ortaya çıkmamasını temenni ederiz. Diyarbakır gibi büyük bir şehrimizin belediyesinin terör örgütüyle iltisaklı, irtibatlı olması herhalde bizim de hoşumuza giden bir şey değildir. Soruşturmanın sonucunu bekleyelim."

Haber Ara