Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

Küresel piyasalar yeni haftada yoğun veri gündemine odaklandı

Küresel piyasalar yeni haftada yoğun veri gündemine odaklandı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 09:14:04

Küresel piyasalar yeni haftada yoğun veri gündemine odaklandı
Küresel piyasalar, dalgalı seyreden geçen haftanın ardından yeni haftada başta ABD tarım dışı istihdam olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilere odaklandı.

ABD'de geçen hafta Çin piyasaları ile başlayan ve dünya geneline yayılan negatif seyir, açıklanan 2'nci çeyrek GSYH verisinin beklentileri aşarak yüzde 3,7 artmasının ardından yerini yükselişe bıraktı. Cuma günü New York borsası, açıklanan kişisel gelir ve harcamalar verisinin beklentileri karşılamasının ardından yatay bir seyir izlerken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 2,20'nin üzerinde gelen alımlarla haftayı yüzde 2,19'dan tamamladı. Dow Jones endeksi cuma günü yüzde 0,07 değer kaybetti, S&P 500 endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,32 değer kazandı. Analistler, bu hafta yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı için kritik eylül ayı toplantısı öncesinde cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında, bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günü açıklanacak kararlarının odak noktasında olacağını ifade eden analistler, geçen hafta piyasalarda etkili olan sert dalgalanmaların bu hafta yerini denge arayışına bırakabileceğini tahmin ediyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,17 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,90, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,36 yükseldi.

Asya tarafında, Çin borsasında geçen haftada yaşanan yüzde 7,9 düşüş ve yüzde 16'ya yaklaşan dalgalanmanın ardından yeni haftanın açılışıyla birlikte negatif seyrin devam ettiği görülüyor. Yarın açıklanacak imalat verileri öncesinde Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 1,9 değer kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,16 geriledi.

Yurt içinde geçen hafta küresel piyasalarla birlikte hareket eden Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, 70.000 puanın altını görse de haftalık bazda yüzde 1,14 değer kazanarak haftayı 74.642 puandan tamamladı. Hafta sonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz depo piyasası ve zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklikler ve ABD'de Jackson Hole'da merkez bankaları başkanlarının toplantısı takip edilirken, yeni haftada yoğun veri akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı kaydediliyor. Analistler, Jackson Hole'dan gelen açıklamalarda piyasaları önemli şekilde etkileyecek ifadelerin yer almadığını belirterek, TCMB'nin attığı adımların uzun vadeli borçlanmayı destekleyeceğini ve zorunlu karşılıklar adımı nedeniyle bankacılık sektöründe sınırlı bir pozitif etkisi olabileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı dış ticaret dengesi

12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı TÜFE

16.45 ABD, ağustos ayı Şikago PMI

17.30 ABD, ağustos ayı Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi

Haber Ara