Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

Kurbanlıkların üzerine yıldırım düştü

Mersin’in Silifke ilçesi Gedikpınarı Mahallesi’ne bağlı Kızılcaova Yaylası’nda yıldırım düşmesi sonucu 27 keçi telef oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 10:06:20

Kurbanlıkların üzerine yıldırım düştü

Edinilen bilgiye göre, Kızılcaova Yaylası'nda keçi üreticiliği yapan Celil Kıcalı ve eşi ayrı ayrı keçi ve oğlakları otlatmaya çıkardı. Yoğun yağmur nedeniyle Celil Kıcalı yaklaşık 35 oğlağı ağıla geri getirdi. Oğlakların bulunduğu ağılın yanındaki ağaca düşen yıldırım sonucunda 25 hayvan telef oldu. Kıcalı, durumu çevrede bulunanlara haber verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, telef olan hayvanları incelediler. Yaklaşık 3 gün önce meydana gelen olayın ardından ölen bazı hayvanların yabani hayvanlar ve köpekler tarafından parçalanmış olduğu görüldü.

Keçilerinin yıldırım çarpmadan bir dakika önce arasında olduğunu ifade eden Celil Kıcalı, “Keçileri ve oğlakları hanımla ayrı ayrı otlatmaya götürdük. Aşırı yağış nedeniyle ben oğlakları geri getirip ağıla kapattım. Ağıldan çıktıktan bir dakika sonra yıldırım düştü. Yıldırım düşmesiyle birlikte bir yanık kokusu, oğlaklardan acı acı meleme sesi geldi. Hemen ağıla geri döndüm. Geldiğimde 27 oğlağı ölmüş buldum. 35 oğlaktan sadece 8 tanesi kurtulmuş, diğerleri hep ölmüş. Bir yıl boyunca bu hayvanları büyütüp beslemek için uğraşıyoruz. Bu seneki kazancımızı yıldırım aldı gitti” dedi.

Ölen hayvanların aşırı kötü kokmasından dolayı traktörle başka bir alana götürüp attıklarını ifade eden Kıcalı, “Tespit yapılması ve tutanak tutulması için bekledik ama ölen hayvanlar aşırı koku yapınca traktörle kaldığımız alandan uzak bir yere götürüp attık” diye konuştu.

Öte yandan Veteriner Hekim Lokman Eren, hayvanların sigorta yaptırılması konusunda keçi üreticilerini uyardı. Küçük ve büyükbaş hayvanların sigortalandığını ve priminin yarısının devlet tarafından karşılandığını ifade eden Eren, “Bizler veterinerler olarak hayvan üreticilerimizi sigorta yaptırmaları konusunda uyarıyoruz. Doğal afet ve bazı hastalıklar sonucu hayvanları telef olanlar sigorta yaptırdıkları zaman zararlarını karşılayabiliyor” dedi.

Haber Ara