Dolar

32,4476

Euro

34,4728

Altın

2.472,85

Bist

9.679,80

Kurban kanını alına sürmek caiz mi?

Kurban kanını alına sürmek caiz mi? Kurban bayramı öncesi merak edilen sorulara Diyanet'ten cevap geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 13:50:34

Kurban kanını alına sürmek caiz mi?

Yaklaşan kurban bayramı öncesi her sene meydana gelen hurafelere karşı diyanet vatandaşlara uyarıda bulundu. Kurban kanının alına sürülmesini doğru bulmayarak, kurban derisinin de satılmayacağının altını çizdi.

KURBAN KESMEK İBADETTİR

Mezheplerin çoğuna göre kurban kesmek sünnettir. Hanefi mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur. Kurban, asırlardan beri özellikle dinî hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve icma ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur'an-ı Kerim'de deliller mevcuttur. Et ve kanların Allah'a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koymaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir.

KURBAN KESİLİRKEN BESMELE ÇEKİLMELİ

Diyanet, kurbanlarını bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; kılınmayan yerlerde ise, Sabah namazı vakti girdikten sonra başladığını hatırlatırken "Hanefilere göre bayramın 3'üncü günü akşamına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak, kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfilere göre ise 4'üncü günü gün batımına kadar kesilebilir. İster kurban niyetiyle olsun, ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir" denildi.

DİNLE İLGİSİ YOK

Diyanet İşleri, kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi bulunmadığını, güvenilir kaynakların hiçbirinde böyle bir bilginin yer almadığını bildirdi. "Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir" açıklamasını ekledi.

Haber Ara