Dolar

32,5689

Euro

34,9806

Altın

2.431,83

Bist

9.779,96

Kunduz'daki hastane saldırısı

Kunduz'daki hastane saldırısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-06 19:02:50

Kunduz'daki hastane saldırısı
Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General John Campbell, Kunduz kentinde 22 kişinin hayatını kaybettiği, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) faaliyet gösterdiği hastanenin "yanlışlıkla" vurulduğunu söyledi.

Afganistan'daki ABD ve koalisyon güçlerinin en üst düzeydeki komutanı General Campbell, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde "Afganistan'daki durum" adlı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde, MSF'nin işlettiği hastaneye hafta sonu ABD uçaklarınca yapılan hava saldırısının yanlışlıkla olduğunu belirten Campbell, "Çok açık olmak gerekirse uçakları uçurma kararı ABD'nin fikridir ve karar ABD emir-komuta zincirinde alınmıştır. ABD, bilerek asla korunan bir sağlık tesisini hedef almaz" dedi.

Campbell, benzeri hataların tekrarlanmaması için bölgede görev yapan birliklere "detaylı bir eğitim" programı verilmesi konusunda emir verdiğini ifade etti.

Öte yandan MSF'nin, saldırının "savaş suçu" olarak kabul edilmesini ve hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını ifade ederek, saldırıya ilişkin bağımsız ve uluslararası bir kuruluş tarafından şeffaf soruşturma başlatılması talebinin hatırlatıldığı soru üzerine Campbell, başlatılacak bir soruşturmaya açık olduklarını belirterek, "Soruşturmanın başlamasına izin vermek zorundayım. Eminim ki objektif ve şeffaf bir soruşturma gerçekleşecektir" dedi.

- "Afganistan'a ilişkin farklı planlamalar sunmamız gerekiyor"

ABD medyasında yer alan Başkan Barack Obama'nın Afganistan'da gelecek yıl 3 bin ila 5 bin arasında asker bırakmak istediği yönündeki iddialara ilişkin ise Campbell, ABD'nin 2017 yılında Afganistan'daki askeri birliklerini en düşük seviyeye çekme planı doğrultusunda rapor sunduğunu, fakat bölgedeki son gelişmelerden sonra ABD'nin Afganistan politikasına dair alternatif planları değerlendirdiklerini belirterek, "Şu anda arazideki durum göz önünde bulundurulduğunda üst mertebelere farklı planlar sunmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Campbell, ABD'nin bölgede planlarını değiştirmesine gerekçe olarak "El-Kaide'nin bölgede artan varlığı" ve "tırmanan şiddet olayları"nı göstererek, şunları kaydetti:

"Sonuç olarak, temel gerekçelerimizi esas alarak yeni gelişmeleri göz önünde bulundurmak suretiyle şu önerilerde bulundum: Eğitim, Afgan güvenlik güçlerine yardım ve kendi topraklarımızı korumak adına teröre karşı operasyonlar."

Haber Ara