Dolar

32,3794

Euro

35,0563

Altın

2.326,05

Bist

9.108,73

'Kosova, Belgrad ve NATO ile yaptığı tüm anlaşmaları ihlal etti'

Sırbistan-Kosova arasındaki 'tren' gerginliği büyüyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-16 20:38:19

'Kosova, Belgrad ve NATO ile yaptığı tüm anlaşmaları ihlal etti'

TİMETURK | HABE RMERKEZİ

Sputnik'in haberine göre Kosova özel polis birimlerinin Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan 17 yıl aradan sonra ilk defa ülkenin kuzeyine gönderilen yolcu trenini yığınak yaparak ‘karşılamasını' değerlendiren Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vucic, Priştine'nin yapılan tüm anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi.

TREN GERİ DÖNDÜ ÇÜNKÜ...

Kosovalı Arnavutların NATO'dan izin alıp almadıklarını bilmediğini ancak Belgrad'dan kesinlikle izin alınmadığını ifade eden Vucic, özel polis birimlerinin sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çekti. Bölgede yaşayan Sırpların özel polis birimlerini görünce olaya müdahale etmek istediklerini aktaran Vucic, olası çatışmaların önlenmesi niyetiyle trenin geri gönderildiğini belirtti.

ARNAVUTLARA ÇAĞRI

Sırbistan'ın barış istediğini vurgulayan Vucic, Kosova'daki Arnavutlardan ülkede silahlı saldırı düzenlememelerini isteyerek, buna asla izin verilmeyeceğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitrovica şehri arasında yapılması planlanan seferlerin tanıtımı amacıyla yola çıkan trenin Kosova'ya girişi, izin alınmadığı gerekçesiyle engellenmişti.

Üzerinde 21 dilde ‘Kosova Sırbistan'ındır' yazısı bulunan ve Sırbistan bayrağı renklerini taşıyan tren, Belgrad'dan yola çıkmasının ardından Kosova sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Raşka şehrinde yetkililerce durdurulmuş ve tren bir süre burada bekledikten sonra hareket noktasına dönmüştü.

Kosova, izin alınmadan Belgrad'dan Kosova'nın kuzeyine tren seferlerini başlatmak isteyen Sırbistan'ın bu girişimini tehlikeli bir provokasyon olarak niteledi.

İki ülke arasında gerginliğe yol açan bu olaya değinen Sırp Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç, Kosova'yı savaş kışkırtıcılığı yapmakla suçlamış, gerektiği takdirde Kosova'daki Sırpları korumak için Kosova'ya silahlı güçlerini gönderebileceğini açıklamıştı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara