Dolar

32,3294

Euro

35,0613

Altın

2.284,99

Bist

8.982,03

'Konuşan karga' koruma altında

İstanbul Ümraniye’de geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonla ele geçirilen “Konuşan Karga” Kocaeli’nin Darıca ilçesinde koruma altına alındı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 14:24:24

'Konuşan karga' koruma altında

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü ekipleri, N.Y.E. isimli bir şahsın ülkeye kaçak yollarla hayvan getirdiği ve bunların ticaretini yaptığına dair ihbar almış, bunun üzerine konuyla ilgili araştırma başlatan Bölge Müdürlüğü ekipleri, ihbarın doğru olduğuna dair somut deliller elde etmişti. İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Mahkemesinden arama ve el koyma kararı alan ekipler, şüpheli şahsın Ümraniye'de bulunan adresinde arama yapmıştı. Yapılan aramalar da yasal evrak ve faturaları bulunmayan, 1 adet maymun, 1 adet Florya kuşu, 1 adet oluklu kertenkele, 1 adet Konuşan Karga diye tabir edilen Mayna (Myna) kargası, 1 adet kakadu papağanı, 1 adet jako papağanı, 1 adet tavus kuşu, 1 adet Arap bülbülü, 2 adet yılan ve 3 adet iguana ele geçirildi.

Ele geçirilen “Konuşan Karga” Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından muhafaza altına alındı. Muhafaza altına alınan hayvan, Kocaeli'nin Darıca ilçesinde bulunan hayvanat bahçesinde koruma altına alındı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Parkı Hayvan Yönetim Müdürü Elçin Göktaş, “Yapılan baskında birçok canlı ele geçirildi. Bunlardan biri Mayna, kakadu papağını, bir tane bülbül, gri papağan, iki tane iguana ve bir tane sakallı kertenkele ele geçirildi. Bunların hepsi parkımıza koruma amaçlı verildi. Şuanda hepsini karantina da tutuyoruz. Karantina bölgesi, özellikleri dışarıdan gelen bu tür kuşlar için 21 gün süre ile bakılan ve takip edilen bir yer. Bu sırada çeşitli muayeneleri de yapılıyor. Hem de adaptasyon süresi oluyor. Daha sonra sağlıklı olduklarına karar verildiği zaman dışarıda ki kafeslerine alıyoruz” dedi.

Konuşan Kargaların beslenme şekilleri hakkında bilgiler veren Göktaş, “Familyası kargadan geliyor. Tepeli Mayna diyoruz biz buna. Karga ile akrabalık ilişkileri olduğu için konuşan karga diye de adlandırılıyor. Konuşma yeteneği çok fazla. Öğrettiğiniz takdirde aynı bir papağan gibi konuşuyor. Maynalar her şeyi yiyorlar. Yemeklerinin bir kısmını meyve ve sebze oluşturuyor. Bir kısmını ise köpek maması. Aslında yurt dışında bunlara özel pelit yemler de var. Pelit yemlerle de beslenebiliyor. Un kurdu veya moryo kurdu gibi canlı yemlerle de beslenebiliyor. Yaklaşık 20 yıl yaşayabiliyorlar” şeklinde konuştu.
Operasyon sonucu ele geçirilen ve koruma altına alınan hayvanlar tedavi ve adaptasyon sürecinin ardından parkı gezmeye gelen ziyaretçilerin görüşüne sunulacak.

Haber Ara