Dolar

32,5502

Euro

34,9566

Altın

2.426,08

Bist

9.722,09

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-29 02:10:23

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim
Terör örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC), Kolombiya-Venezuela sınırında yaşanan gerilimde Venezuela'yı desteklediği bildirildi.

Küba'nın başkenti Havana'da Kolombiya hükümeti ile FARC arasında yürütülen barış görüşmelerinde yeni oturum başlamadan önce basın açıklaması yapan FARC ekibinin üyesi "Jesus Santrich" kod adlı Seusis Pausivas Hernandez, Kolombiya-Venezuela sınırında insani krize dönüşen gerilimde Venezuela'yı desteklediğini açıkladı.

"Venezuela, Kolombiya'daki barış için bugün olduğu gibi yarın de esastır" ifadesini kullanan Hernandez, "Venezuela'nın egemenliğine saygı göstermek gerekiyor. Kolombiya'da bunca kurbana neden olan paramilismin nakledilmesine son verilmesi gerekiyor" dedi.

Kolombiyalı yetkililer 27 Ağustos'ta, geçen hafta sınırda bazı geçişlerin kapatılması üzerine Venezuela tarafında kalan toplam bin 97 Kolombiyalının sınır dışı edildiğini, 5 bin civarında kişinin de evlerinden kaçmak zorunda kaldığının sanıldığını açıklamıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun, kaçakçıların üç askerle bir sivili yaralamasının ardından 20 Ağustos'ta 6 sınır kasabasında olağanüstü hal ilan ettiği ve bazı anayasal hakları askıya aldığı bildirilmişti. Maduro, sınır bölgesinde yaşayan Kolombiyalıları kaçakçılık yapmakla ve hükümetini istikrarsızlaştırmayı hedefleyen paramilis örgütlerle bağlantılı olmakla suçlamıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise yaşanan gelişmeler üzerine 27 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Venezuela'dan sınır dışı edilen Kolombiyalılara bir dizi yardımda bulunulacağını duyurmuştu.

Haber Ara