Dolar

32,3636

Euro

34,9440

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-29 00:30:59

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim
Venezuela'nın ülkede yasa dışı yollardan kalmak ve hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı binden fazla Kolombiyalıyı sınır dışı etmesinin ardından iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırdı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, televizyonda yayınlanan konuşmasında, Venezuelalı yetkililerin, Kolombiya Ombudsmanı'nın insani durumu gözlemlemek amacıyla bu ülkedeki sınır kenti San Antonio del Tachira'ya girişine izin vermediğini ve Venezuela'daki Kolombiya Büyükelçisi'nin geri çağrıldığını açıkladı.

Santos, Güney Amerika Uluslar Topluluğu ve Amerikan Devletleri Örgütü'ne, sınırdaki "kabul edilemez" durumun ele alınması için acil toplantı çağrısında bulunarak, "Dünyaya, neler olduğunu söylemek istiyoruz" dedi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez de twitterdan Bogota Büyükelçisi'nin ülkeye geri çağrıldığını duyurdu. Rodriguez, Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro'nun, Kolombiya'dan ülkeye sızan paramilisler sorunu ve diğer meselelerle ilgili istişareler için büyükelçinin geri çağrılmasını talep ettiğini yazdı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ayrıca, ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında, Kolombiyalı mevkidaşı Santos'u yalan söyleyerek uzlaşı çabalarını baltalamakla suçladı.

Bu arada Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bugün hükümet yanlısı binlerce kişi, Kolombiyalı göçmenlere karşı uygulanan politikaya destek yürüyüşü yaptı. Venezuela'nın güvenliği için bir araya geldiklerini savunan göstericilerden bazılarının, "Kolombiya paramilitarizmine hayır" yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.

Öte yandan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, taraflara, krizi, uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini gözeterek çözmeleri çağrısında bulunurken, Venezuelalı yetkililerin, özellikle sınır dışı edilen tüm bireylerin insan haklarına tam anlamıyla saygı gösterilmesini temin etmesini istedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kaçakçıların üç askerle bir sivili yaralamasının ardından 20 Ağustos'ta Kolombiya sınırındaki 6 kasabada olağanüstü hal ilan etmişti. Maduro, sınır bölgesinde yaşayan Kolombiyalıları kaçakçılık yapmakla ve hükümetini istikrarsızlaştırmayı hedefleyen paramilis örgütlerle bağlantılı olmakla suçlamıştı.

Bu gelişmenin ardından Venezuela'da yaşayan toplam bin 97 Kolombiyalı sınır dışı edilmiş, 5 bin civarında göçmen de Kolombiya'ya kaçmıştı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, sınır dışı edilen Kolombiyalılara bir dizi yardımda bulunulacağını duyurmuştu.

Venezuela sınırına yakın bölgelerde yaşayan Kolombiyalılar, iç savaş nedeniyle 1970'lerden bu yana kitleler halinde Venezuela'ya göç ediyor. Venezuela'nın Maduro'dan önce görevde olan eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Kolombiyalı göçmenlere, oturma izni verdiği ve göçmenlerin kendi ülkelerinde var olmayan sosyal programlara erişmelerine olanak tanıdığı biliniyor. Chavez, 2004 yılında iki ülkenin kardeş olduğunu belirterek, göçmenlere oy verme hakkı da tanıdı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara