Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 23:03:22

Kolombiya-Venezuela sınırında gerilim
Venezuela'nın ülkede yasa dışı yollardan kalmak ve hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı binden fazla Kolombiyalıyı sınır dışı ettiği bildirildi.

Kolombiyalı yetkililer, geçen hafta sınırda bazı geçişlerin kapatılması üzerine Venezuela tarafında kalan toplam bin 97 Kolombiyalının sınır dışı edildiğini, 5 bin civarında kişinin de evlerinden kaçmak zorunda kaldığının sanıldığını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kaçakçıların üç askerle bir sivili yaralamasının ardından 20 Ağustos'ta 6 sınır kasabasında olağanüstü hal ilan ettiği ve bazı anayasal hakları askıya aldığı bildirildi. Maduro, sınır bölgesinde yaşayan Kolombiyalıları kaçakçılık yapmakla ve hükümetini istikrarsızlaştırmayı hedefleyen paramilis örgütlerle bağlantılı olmakla suçladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise yaşanan gelişmeler üzerine bugün yaptığı açıklamada Venezuela'dan sınır dışı edilen Kolombiyalılara bir dizi yardımda bulunulacağını duyurdu.

Yardımlar, sınır dışı edilen Kolombiyalı ailelerin çocuklarının okula gönderilmesi, 2 bin 300 kişi için iş, aile başına aylık 77 dolarlık konaklama ücreti, ulusal yakıt sübvansiyonlarında artış ve sağlık taraması olarak sıralandı.

Sınırdaki Cucuta kasabasını ziyaret eden Santos, sınır dışı edilen Kolombiyalıların paramilisler değil yoksul ve alçakgönüllü aileler olduğunu belirterek, "Devlet Başkanı olarak bu insanları her türlü suistimalden korumak yükümlülüğüm var ve bunu yapacağım. Onların acılarını ve öfkelerini anlıyoruz" diye konuştu.

Venezuela sınırına yakın bölgelerde yaşayan Kolombiyalılar, iç savaş nedeniyle 1970'lerden bu yana kitleler halinde Venezuela'ya göç ediyor. Venezuela'nın Maduro'dan önce görevde olan eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Kolombiyalı göçmenlere, oturma izni verdiği ve göçmenlerin kendi ülkelerinde var olmayan sosyal programlara erişmelerine olanak tanıdığı biliniyor. Chavez, 2004 yılında iki ülkenin kardeş olduğunu belirterek, göçmenlere oy verme hakkı da tanıdı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara