Dolar

32,3235

Euro

35,0720

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Kocaeli'de atıktan elektrik elde ediliyor

Kocaeli'de evsel, bitkisel ve hayvansal atıklardan yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiliyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-05 15:34:04

Kocaeli'de atıktan elektrik elde ediliyor

Türkiye'nin lisanslı ilk tehlikeli atık yakma ve değerlendirme tesisi İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ), endüstriyel, evsel, bitkisel ve hayvansal atıklardan yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor.

KAR ELDE EDİLEBİLİR

Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği (TAYÇED) Başkanı ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İZAYDAŞ'ın 1996 yılında yüzde 100 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak kurulduğunu ve 1997'den bu yana da atık kabul ettiğini söyledi.

İZAYDAŞ'ın, atık bertarafının yanında, bir enerji üretim tesisi olduğunu, 1997 yılından beri tehlikeli atık yakarak enerji, çöp gazından ve biyogazdan da elektrik ürettiklerini belirten Saraç, bütün hizmetlerinin çevreyle ilişkili olduğunu söyledi. Saraç, bunları yasal ve teknik gerekliliklere uygun olarak yaptıklarını ve maliyetlerini karşılayarak kar bile elde edebildiklerini kaydetti. TÜRKİYE'DE TEK TESİS

Saraç, İZAYDAŞ'ın adını, sanayiden kaynaklı tehlikeli atıkların bertarafıyla duyurduğuna dikkat çekerek, "Bununla ilgili bir yakma tesisimiz var. Burada tehlikeli atıkları yakıp, enerjiye çeviriyoruz. Teknik olarak Türkiye'de hala tek tesis. Bunun dışında yakmaya uygun olmayan atıkları da depolayarak bertaraf ediyoruz. Bu anlamda tüm Türkiye'ye hizmet veriyoruz" diye konuştu.

2-3 TESİSE DAHA İHTİYAÇ VAR

Sanayiden gelen tehlikeli atıkları yakarak yıllık yaklaşık 20 milyon kilovatsaat civarında elektrik ürettiklerini anlatan Saraç, "Yarısından biraz fazlasını yine biz kullanıyoruz, kalan kısmını yine ulusal şebekeye satıyoruz. Sanayileşmemizi ve büyümemizi dikkate aldığımızda belirli bölgelerde 2-3 tesise daha ihtiyaç olduğunu söylemek mümkün" ifadelerini kullandı.

10 MİLYON KİLOVATSAAT ELEKTRİK ÜRETİLDİ

Sebze-meyve hali atıkları, belediye ekiplerinin biçtiği çimler, mezbahalardaki işkembe içi atıklarla büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının dışkılarının bertaraf edilmesi amacıyla kurdukları ''Biyogaz ve Entegre Enerji Üretim Tesisi''nin 2012'de üretime geçtiğini belirten Saraç, bu tesiste günde 30 ton atığı imha ederek yılda 10 milyon kilovatsaat elektrik ürettiklerini anlattı.

Haber Ara