Dolar

32,6016

Euro

34,7997

Altın

2.497,68

Bist

9.481,20

Kızılay’ın kan stoklarında kırmızı alarm

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, kan stoklarının yetersiz olduğunu açıklayarak ülke genelinde kan bağışı çağrısı yaptı. Kınık, ülke genelindeki 1300 hastaneye her iş günü 11 bin ünite kan tedarik etmek zorunda olduklarını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-03 16:46:24

Kızılay’ın kan stoklarında kırmızı alarm

Kızılay Başkanı Kınık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirterek, kan stoklarının yetersiz olduğunu açıkladı. Kınık, kan stoklarında kırmızı alarm verildiğini belirterek "Vatandaşlarımızdan ülke genelinde kan bağış desteği bekliyoruz. Bir ünite kan 3 can kurtaracak. Ağır kış koşullarından dolayı düşen kan bağışları nedeni ile stoklarımızda kırmızı alarm verilmiştir " dedi.

Al Jazeera'ye konuşan Kınık, kan stoğunun en az 50 bin olması gerektiğini vurguladı:

"HER GÜN 11 BİN ÜNİTE KANA İHTİYAÇ VAR"

"Türkiye'de her gün yaklaşık 11 bin ünite kan almamız gerekiyor. Bunu işleyip, komponentlerine ayırıp Türkiye'deki yaklaşık 1300 hastanenin kapısına iletmemiz gerekiyor her gün. Olağanüstü durumlar olduğunda, terör saldırıları, afetler gibi, bu ihtiyaçlarımıza yönelik farklı metodlar uyguluyoruz. İhtiyaç duyulan kan grubuyla ilgili doğrudan bağışçıya ulaşarak bunları topluyoruz. Fakat kış şartlarında ve Ramazan aylarında bizim rutin yaşadığımız bir sorun bu. İnsanlar sokağa çıkamıyorlar. Bu 250 bağış noktasına ulaşamıyorlar. Mobilizasyon azalınca bağış oranları da azalıyor. Geçen sene de benzer sorunlar yaşanmıştı."

Kırmızı alarm seviyesinin 20 bin ünitenin altındaolduğunu da anlatan Kınık, "Bu seviyenin altına düştüğü zaman bu konuyla ilgili bir alarm veriyoruz. En azından 50 binler olmasını amaçladığımız stok seviyesine çıkana kadar bu alarmı sürdürüyoruz. Şu an günlük rutin ihtiyaç olan 11 bin ünite kanın fazlası elimizde mevcut. Ancak mesela bizim dün topladığımız kan 8 binlerde, ama bunun 10 binlerde olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kızılay'ın ülke genelinde 250 kan bağışı noktası var. 18-65 yaş arası sağlıklı bireyler kan bağışında bulunabiliyor, Erkekler yılda dört, kadınlar üç kez kan verebiliyor. Kızılay'ın yurt genelinde kan bağış noktalarını öğrenmek için linki TIKLAYINIZ

Haber Ara