Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

Kırım'ı ziyaret eden Fransız vekillere Ukrayna'dan kınama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ı ziyaret eden Fransız politikacıların Ukrayna yasaları ve uluslararası hukuku gösterişli şekilde ihlal ettiğini kaydetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-30 20:23:03

Kırım'ı ziyaret eden Fransız vekillere Ukrayna'dan kınama

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Fransız milletvekili grubunun Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne yasadışı ziyaret gerçekleştirmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Fransız milletvekili grubunun Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne yasadışı ziyaret gerçekleştirmesini kınayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın 29 Temmuz tarihinde yayınlanan açıklamasında, “Ukrayna tarafından yapılan birçok uyarıya rağmen Fransız politikacılar, Ukrayna yasaları ve uluslararası hukuku gösterişli şekilde ihlal etti, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün savunan Fransa'nın resmi tutumunu görmezden geldi” denildi.

Geçici olarak işgal edilen Kırım'a ziyaret gerçekleştiren Fransız politikacıların eylemlerini, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı saldırısına, Kremlin'in işgal edilen yarımadada insan haklarını çiğneme politikasına gösterdikleri destek olarak kabul ettiklerini belirten Dışişleri Bakanlığı, “Tüm yabancı vatandaşlardan, Ukrayna yasalarına uymalarını bir kez daha talep ediyoruz. Yasaları ihlal edenler, Ukrayna'ya giriş yasağı başta olmak üzere Ukrayna yasalarınca öngörülen sınırlamalar uygulanarak cezalandırılacak” şeklinde uyarıda bulundu.

Fransa'nın eski Ulaştırma Bakanı Thierry Mariani başkanlığında 11 Fransız milletvekilinden oluşan heyet, 29 Temmuz tarihinde Rusya'nın işgali altında bulunan Kırım'a geldi. 31 Temmuz tarihine kadar devam edecek ziyaret çerçevesinde Fransız heyetin, Kırım'ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, sözde Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Daha önce de 23 Temmuz 2015 tarihinde Thierry Mariani başkanlığında Fransa Senatosu ve Ulusal Meclisi'nden oluşan Fransız parlamento heyeti işgal edilen Kırım'a ziyaret gerçekleştirmişti. Ukrayna'nın onayı olmadan işgal edilen bölgeyi ziyaret eden Fransız politikacıların Ukrayna'ya girişi yasaklanmıştı. Fransa Dışişleri Bakanlığı da heyetin Kırım ziyaretinin uluslararası normların ihlali olduğunu kaydetmişti.

Kırım'a gerçekleştirildiği yasa dışı ziyaret nedeniyle Thierry Mariani, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden (AKPM) çıkarılmış ve Avrupa Halk Partisi Başkan Yardımcılığı görevinden alınmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya yanlısı Fransız politikacılardan oluşan heyetin Rusya tarafından işgal edilen Kırım'ı tekrar ziyaret etme planlarını kınadı.

Haber Ara