Dolar

32,5299

Euro

34,8978

Altın

2.439,37

Bist

9.716,77

Kırgızistan ile Özbekistan arasında heyet krizi

Kırgızistan ile Özbekistan arasında heyet krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-03 17:48:52

Kırgızistan ile Özbekistan arasında heyet krizi
Kırgızistan ile Özbekistan arasında, uzun yıllar devam eden ortak devlet sınırdaki sorunlara çözüm bulmak amacıyla Özbekistan'a gönderilen Kırgızistan heyeti, toplantı organize edilmediği gerekçesiyle geri döndü.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Özbekistan'da devlet sınırları kontrol noktalardaki geçişler konusunda toplantının gerçekleştirilmediği belirtildi. Kırgızistan'dan giden uzman heyetinin Özbek uzman heyeti ile bir araya gelemediği vurgulanan açıklamada, Özbekistan'daki görüşmenin yapılmamasından dolayı Özbekistan'ın Bişkek Büyükelçisi Komil Raşidov'un Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ifade edildi.

Öte yandan, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı ise resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, gönderilen listedekilerin uzman düzeyine uymadığı gerekçesiyle görüşmenin yapılmayacağına dair Kırgızistan Dışişleri Bakanlığının bilgilendirildiği belirtildi.

Her iki açıklamada da iki halkın iyiliği için dostluk ve iyi komşuluk geleneği temelindeki ilişkilerin geliştirilmesine hazır olunduğunun altı çizildi.

Özbekistan ile Kırgızistan arasında toplam bin 99 kilometre ortak sınır bulunurken, iki ülke arasında yıllar önce başlayan sınır belirleme çalışmalarına rağmen, taraflar arasında hala 300 kilometrelik kısımla ilgili mutabakat sağlanamıyor. Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki yaklaşık 50 tartışmalı nokta bulunuyor. Belirlenemeyen noktalarda bulunan yerleşim birimlerinde yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülkenin askerlerini sık sık karşı karşıya getiriyor.

Haber Ara