Dolar

32,4823

Euro

34,7700

Altın

2.489,12

Bist

9.538,18

Kırgızistan'daki milletvekili seçimleri

Kırgızistan'daki milletvekili seçimleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-05 20:01:56

Kırgızistan'daki milletvekili seçimleri
" Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkedeki milletvekili seçimlerinin adil, şeffaf, çoğulcu ve rakabet ilkelerine dayalı geçtiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Atambayev, dün ülkede yapılan milletvekili seçimlerini izleyen uluslararası kurum ve kuruluşların ve bazı ülkelerin gözlemcilerini kabul ederek seçim sürecini değerlendirdi.

Bugün yaşamının en mutlu günlerinden birini yaşadığını belirten Atambayev, "Parlamento seçimlerinin ardından ilk kez ülkede gösteri ve gerginlik çıkmadı. Orta Asya'da ilk kez bu kadar adil ve şeffaf seçimler oldu. Adil seçimler benim hayalim idi. Özel arzumdu. Hükümete ve seçimi düzenleyen merkeze teşekkür ediyorum" dedi.

Demokrasi yolunu seçmesinden dolayı ülkesi ile gurur duyduğunu ifade eden Atambayev, adil seçimlere, ülkenin kalkınma programında, milli güvenliğinin korunması, askerin güçlendirilmesi, ekonominin kalkınması konularıyla birlikte önem verdiklerine dikkat çekti.

Atambayev, bundan sonra ekonominin hızlı bir şekilde kalkınması ve gelişmesine ve halkın refahının yükseltilmesine ağırlık vereceklerini de kaydetti. Atambayev, Kırgızistan'da genel seçimlerin gerçekleşmesinde manevi ve maddi emeğini esirgemeyen uluslararası kurumlara ve ülkelere teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı'nın hazır bulunduğu görüşmede Cumhurbaşkanı Atambayev, başta Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi (PA), Bağımsız Devlet Toplulukları (BDT), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreterleri, Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu'ndan iki milletvekili ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Asya Bölgesi Siyasi Dairesi Başkanı'nı dinledi.

Kırgızistan'daki dünkü genel seçimleri 650'den fazla heyet ile izleyen yabancı gözlemciler, Kırgızistan'daki seçimleri başarılı bulduğunu söyledi. Gözlemciler, seçimlerin çoğulcu geçtiğini ancak seçim prosedürlerinin ve seçim sürecinde yaşanan bazı aksamaların düzeltilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

-"Seçimler adil ve adaletli"

Bişkek'te gelecek yıl yapılacak olan Türk Konseyi Cumhurbaşkanları Zirvesi'nin hazırlıkları kapsamında Kırgızistan'da bulunan ve dünkü meclis seçimlerini gözlemleyen Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, AA muhabirine seçim sürecini değerlendirdi. Seçimlerin adil ve adaletli geçtiğini belirten Hasanov, seçimlerinde biyometrik veri tabanlı uygulamasının başarılı geçmesinden dolayı Kırgızistan yönetimini tebrik etti. Hasanov, seçim sürecinde birçok kişinin kendisini seçmen listesinde bulamamasını önemli teknik sorunların arasında gördüğünü bunun da zamanla çözülebileceğini söyledi.

Kırgızistan'daki seçimleri 16 kişilik heyetle ülkenin kuzeyinde ve güneyindeki süreci yakından takip ettiklerini anımsatan Hasanov, "Seçimler çok rahat geçti. Kimse kimseye müdahale etmedi. Partilerin gözlemcilerinin de, tüm sandıkların başında görev yaptığına şahit olduk" diye konuştu.

Dünkü genel seçimleri ayrıca, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, elçilik yetkilileri ile TBMM AK Parti ve CHP'den birer milletvekili izledi.

-Seçim sonuçları

Kırgızistan'da dün yapılan milletvekili seçimlerinde yüzde 7'lik barajı aşan 6 siyasi parti, 120 sandalyeli parlamentoya girmeye hak kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Atambayev'in kurucusu olduğu Sosyal Demokrat Partisi yüzde 27,4, eski Başbakan Ömürbek Babanov'un lideri olduğu muhalif Cumhuriyet Ata Curt Partisi yüzde 20,8, iktidar partisi yanlısı ve seçim öncesi kurulan Kırgızistan Partisi yüzde 12,91, yine seçim öncesi kurulan Önügü (İlerleme) Partisi yüzde 9,3, Bir Bol (Birlik) Partisi yüzde 8,5 ve Sosyalist Ata Meken (Ata vatan) Partisi de yüzde 7,75 oy alarak barajı aştı.

Meclise girmeye hak kazanan partilerin liderleri yaptıkları açıklamada, seçimlerin başarılı geçmesinden ve seçimlerin adil ve adaletli yapılmasından dolayı yönetime teşekkür etti. Hükümeti kurmakla görevlendirilmesi beklenen Sosyal Demokrat Partisi lideri Çınabay Tursunbekov'un koalisyon görüşmelerine başlaması öngörülüyor. Kırgızistan'da seçmenler, ilk kez kayıtlı oldukları sandıklarda kimlik belgelerini göstererek ve parmak izleri kontrol edilerek elektronik sistemle oylarını kullandı.

Haber Ara