Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Kıbrıs'ta mülkiyette uzlaşma sağlandı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis'in müzakerelerde mülkiyet hakkına saygı duyulması konusunda uzlaştıkları öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-28 05:55:36

Kıbrıs'ta mülkiyette uzlaşma sağlandı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Kıbrıs'ta 15 Mayıs'ta yeniden başlayan müzakere süreci çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lideri Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin evsahipliğinde ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya geldi. Yaklaşık 3,5 saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis hazır bulundu. Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderler görüşmesinin ardından BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde yaptığı açıklamada, liderlerin toplantıda mülkiyet ve toprak konusunun ele alındığını belirtti.

Liderlerin mülkiyet hakkına saygı duyulması konusunda uzlaştıklarını ve bu hakkın kullanılmasıyla ilgili farklı alternatifler sunulacağını söyleyen Eide, şu anki kullanıcılar ile eski kullanıcıların çeşitli seçenekleri olacağını kaydetti.

Bu seçeneklerin tazminat, takas ve iadeyi içereceğini aktaran Eide, seçeneklerin kullanılmasının tarafların üzerinde anlaştığı kriterlere bağlı olacağını vurguladı.

“Mülkiyet Komitesi oluşturulacak”

Adanın bölünmesinden etkilenen mülklerin kategorilere ayrılacağı bir liste oluşturulacağını belirten Eide, bağımsız bir "Mülkiyet Komitesi" oluşturulacağını, komitenin mülkiyetle ilgili talepler konusunu tarafların karşılıklı olarak üzerinde anlaştığı kriterleri esas alarak çözümleyeceğini, komitede eşit sayıda Kıbrıslı Türk ve Rum üye olacağını bildirdi.

Sonraki görüşme 1 Eylül'de

Liderlerin 1 ve 14 Eylül'de tekrar bir araya geleceğini duyuran Eide, müzakerecilerin gelecek günlerde, Avrupa Birliği Konuları ile Mülkiyet ve Ekonomi alanlarındaki çalışma gruplarıyla toplantı yapacağını sözlerine ekledi. 

Haber Ara