Dolar

32,5581

Euro

34,8908

Altın

2.430,27

Bist

9.722,09

Kibris muzakereleri

Kibris muzakereleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-08 22:40:27

Kibris muzakereleri
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis'in "Ada'da dönüşümlü başkanlığı kabul etmediği" yönündeki açıklamalarına ilişkin, "Maalesef Rum tarafının süren bu tavrı bizim için ciddi bir hayal kırıklığıdır. Fakat şunu ifade edeyim ki, Kıbrıs Rum halkı, bir Kıbrıslı Türk'ün adil sürelerle ortak federal devletin başında bulunabilmesini hazmedemeyecekse bu anlaşma olmayacak demektir" dedi.

Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis'in iki taraf olarak "anlaştık" dediği konuları sadece kendi penceresinden göründüğü şekilde aktardığını, tarafların uzlaşma noktalarının ancak iki tarafın birlikte açıklayabileceği hususlar olduğunu dile getirdi.

İki ayrı egemen devletin oluşturacağı bir konfederasyonun hiçbir zaman masada olmadığına işaret eden Akıncı, toplumlar arası müzakerelerde ele alınanın iki kurucu devletin, siyasal eşitlik içinde ve birbirlerine tahakküm etmeden oluşturacakları birleşik federal Kıbrıs olduğunu, bu konuda tereddütünün bulunmadığını kaydetti.

Anastasiadis'in "Ada'da dönüşümlü başkanlığı kabul etmediği" yönündeki açıklamalarına da değinen Akıncı, "Maalesef Rum tarafının süren bu tavrı bizim için ciddi bir hayal kırıklığıdır. Fakat şunu ifade edeyim ki, Kıbrıs Rum halkı, bir Kıbrıslı Türk'ün adil sürelerle ortak federal devletin başında bulunabilmesini hazmedemeyecekse bu anlaşma olmayacak demektir" ifadelerini kullandı.

Müzakerelerde iki ayrı egemen devletin oluşturacağı bir konfederasyonun hiçbir zaman masada olmadığına işaret eden Mustafa Akıncı, "Zaman zaman bazı Kıbrıslı Türk liderlerin söyleminde oldu ama BM çerçevesindeki masada hiç olmadı. Şimdi de toplumlar arası müzakerelerde ele alınan, iki kurucu devletin, siyasal eşitlik içinde ve birbirlerine tahakküm etmeden oluşturacakları birleşik federal Kıbrıs'tır. Dolayısıyla bu konuda tereddüt yoktur" şeklinde konuştu.

- "Kıbrıs'ta iki kesimli iki toplumlu bir federasyon olacak"

"Kıbrıs, hem iki kesimli iki toplumlu bir federasyon olacak, hem de AB içinde olacağımız için, AB ilke ve değerlerine de bağlı kalacak" diyen Akıncı şöyle devam etti:

"Bu çerçevede özgürlükler elbette olacaktır. Biz de insan haklarına dayalı, özgürlüklerin geçerli olacağı, çağdaş bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bu anlamda isteyenin istediği yerde yaşama hakkına saygı gösterilecektir. Bunun anlamı şudur, yasal ikametgahı kendi bölgesinde olmak üzere diğer bölgede örneğin yazlık evde, otelde konaklamak isteyen, belediyeden izin alarak iş kurmak isteyen çıkarsa bunu yapabilecektir. Bu gibiler siyasal haklarını yasal ikametgahlarının olduğu kendi bölgelerinde kullanacaklardır. Belki Türk-Rum ortaklıkları ile yeni yatırımlar da söz konusu olacaktır. Bunlara kapalı değiliz ama bu madalyonun sadece bir yüzüdür. Diğer yüzünde de iki kesimlilik iki toplumluluk karakterinin korunması vardır. Bu bağlamda daimi ikametgah ve iç vatandaşlık konularında düzenleme yetkisi kurucu devlette olacaktır."

- Garantiler konusu en son beşli çerçevede ele alınacak

Müzakerelerde "garantiler" konusunun müzakerelerde en son garantör ülkelerin de olduğu beşli çerçevede ele alınacağını söyleyen Akıncı, "Biz de, Türkiye de günü gelince bu konunun ele alınacağını defalarca duyurduk. Şimdiden garantilerin ortadan kalkacağı ve üstelik bizim de hemfikir olduğumuz iddiası yanlıştır. Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye'nin güvencesinin devamını istediği ortadadır. Burada önemli olan, nasıl bir formül bulabiliriz ki Kıbrıslı Türkler kendini güvende hissederken, Kıbrıslı Rumlar bir tehdit algısı altında olmasınlar. Bunun yollarının bulunabileceği inancındayım ama zamanı gelince" değerlendirmesinde bulundu.


Haber Ara