Dolar

32,3654

Euro

35,0198

Altın

2.324,97

Bist

9.079,97

Kerry'den İran'a gözdağı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, P5+1 ülkeleri ile sağlanan anlaşmanın İran’ın nükleer silah elde edebileceği tüm yolları tıkayacağını belirtti...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 00:09:51

Kerry'den İran'a gözdağı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Kongresi'nin önümüzdeki haftalarda İran ile varılan nükleer anlaşmayı oylayacağını belirten Kerry, oylamanın sonucunun yakın tarihteki hiçbir dış politika kararı kadar önemli olmayacağını vurguladı.

Kerry, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, uluslararası toplumla İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemek için bir çerçeve belirlediğini, bu doğrultuda iki yıla yakın süre müzakereler yapıldığını ve sonucunda da sağlanan mutabakatla İran'ın nükleer silah edinme amacının önüne geçilmiş olacağını anlattı.

İran'a yönelik uzun yıllardır yürürlükte olan yaptırımların ise Tahran yönetiminin nükleer programının gelişmesini önleyemediğine dikkati çeken Kerry, “Tek başına yaptırımlar, yakından uzaktan, bu işi başaramıyordu. Yaptırımlar İran'ın nükleer silah kapasitesine ulaşmaya yönelik amansız ilerlemesini yavaşlatmakta başarısız oluyordu. Dolayısıyla başından beri kapsamlı, teyit edilebilir, efektif ve kalıcı bir anlaşmadan başka bir şeyi kabul etmeyeceğimizi açıkça ifade ettik” diye konuştu.

İki yıl önce müzakerelere başladıklarında, o dönemde İran'ın nükleer bomba üretecek seviyeye ulaşmak üzere olduğunu anımsatan Kerry, ancak sağlanan anlaşmayla İran'ın nükleer silah elde edebileceği tüm yolların önünün kesilmiş olacağını dile getirdi. Kerry, “İranlılar, bu anlaşma olmadan bomba için birkaç potansiyel yola sahip olabilirlerdi. Ancak bu anlaşmayla, onlar böyle bir yola sahip olamayacaklar” ifadesini kullandı.

Anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e ulaştı

Öte yandan ABD Kongresi'nde İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e ulaştı.

Demokrat Parti Maryland Senatörü Barbara Mikulski, İran ile Batılı ülkeler arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmayı destekleyeceğini açıkladı.

Mikulski, yazılı açıklamasında, "Hiçbir anlaşma mükemmel değildir, özellikle de İran rejimiyle müzakere edilen bir anlaşma. Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (JCPOA) İran'ın nükleer bomba elde etmesini bloke edecek en iyi seçenek olduğu sonucuna vardım. Bu anlaşmanın lehine oy kullanacağım” ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara