Dolar

32,5705

Euro

34,9539

Altın

2.426,13

Bist

9.722,09

Kerkük'te 'Türkmenlere yönelik hak ihlalleri' iddiası

Kerkük'te 'Türkmenlere yönelik hak ihlalleri' iddiası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 20:17:05

Kerkük'te 'Türkmenlere yönelik hak ihlalleri' iddiası
Irak İnsan Hakları Bakanlığı, Türkmen insan hakları örgütlerinden "Kerkük'e sığınan Türkmenlerin yeniden göçe zorlanmaları ve kaldıkları evlerin yıkılması gibi çeşitli ihlallere maruz kaldığı" yönünde şikayetler aldıklarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkmen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından kurulan Türkmenleri Kurtarma Heyeti'nden, "Kerkük'te yaşayan Türkmenlerin maruz kaldığı hak ihlallerine yönelik hemen her gün şikayetler geldiği" belirtildi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in, dün sabah, Telafer'den göç eden ve yaklaşık bir yıldan bu yana buradaki sünni bir vakıf binasında yaşayan 38 Türkmen ailenin gönderilmesi ve Türkmen vatandaşlara ait 60 evin yıkılması emri verdiği ifade edildi.

Irak'ta Araplar ve Kürtlerden sonra en büyük üçüncü etnik bileşen olan Türkmenlerin nüfusu hakkında şu ana kadar yapılmış resmi bir istatistik çalışma bulunmuyor.

Türkmen yetkililer, geçen yıldan bu yana terör örgütü DAEŞ saldırıları nedeniyle 400 binden fazla Türkmenin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Haber Ara