Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Kerkük'te Türkmenlerden 'bayrak' protestosu!

Türkiye'nin de bir numaralı gündem maddelerinden biri haline gelen IKBY bayrağı kararı Türkmenler tarafından protesto edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-29 12:40:38

Kerkük'te Türkmenlerden 'bayrak' protestosu!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Rudaw'ın haberine göre
 Türkmenleri Valilik önünde toplanarak, dün alınan bayrak kararını protesto etti.

Göstericiler, bir yetkilinin aracının önünü kesmeye çalıştı. Aracın durmaması üzerine 2 kişi yaralandı.

Bir gösterici, “Ben şehit vermişim, onlar ise bayrağımızı yırttılar” dedi.

Gösteri sırasında hafif yaralanan bir kişi, “Kürtler olarak sizin Kerkük'teki binalarda bayrağınızı dalgalandırmaya hakkınız var, bu yüzden biz de bayrağımızı yükseltiyoruz. Siz bayrağınızı indirmeden ben bayrağımı indirmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bayrak kararından beri Türkmenlerin ve Arapların tepkilerinin Türkiye basınında geniş yer bulmaması tepki çekiyor. Sosyal medyada bir çok kullanıcı, Türkmenlerin protestoları ile ilgili fotoğraflar paylaşarak tepkilerini dile getiriyor.

1_155
3_102
2_136
4_74
5_53
6_19

NE OLMUŞTU?

Irak'ta Kerkük İl Meclisi IKBY bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili tasarıyı onayladı. Irak hükümeti ise kararı 'anayasaya aykırı' olarak nitelendirdi. Bağdat'tan gelen ilk açıklamada, "Kürt bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili karar anayasaya aykırıdır" denildi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, kararın "kargaşaya yol açacağı"nı söyledi. Türkiye'den gelen ilk açıklama ise Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık açıklamasında "Kerkük'te resmi dairelerde IKBY bayrağının asılmasını endişe ile karşılıyoruz. Kerkük konusunda tek taraflı adımlar zarar verir" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün (29 Mart 2017) TRT Haber'de yaptığı açıklamada “Kerkük'teki Kürt bayrağı oylamasını doğru bulmuyoruz. O bölgenin etnik yapısını değiştirmek doğru olmaz” dedi.

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140. Maddesine göre Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu.

Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı. Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hâkimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor.

Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara