Dolar

32,5888

Euro

34,8592

Altın

2.504,44

Bist

9.690,38

'Kemankeş Türk Okçuluğu' sergisi iftarı

'Kemankeş Türk Okçuluğu' sergisi iftarı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-25 00:50:32

'Kemankeş Türk Okçuluğu' sergisi iftarı
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Okçular Vakfınca düzenlenen "Kemankeş Türk Okçuluğu" sergisinin tanıtımı, iftar programıyla gerçekleştirildi.

Okçular Vakfında gerçekleşen iftar programına katılan Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, davetlilerin ramazanını tebrik ederek, Okçular Vakfını kurdukları zaman, mekanın taşıdığı tarihi sorumluluğun yükünü hissettiklerini anlattı.

Erdoğan, çocukluğunun vakfın bulunduğu bölgede geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Burayı küçükken bir yıkık minare, bir yıkık top sahası, eski mutfak binasından ibaret bir gecekondu bölgesi olarak anlıyorduk ama bu dönüşüm gerçekleştikten sonra basit bir inşa faaliyeti olmadığını anladık. Burası aslında birçok kayıp, unutturulan değerimizin, yeniden kazanılması, yitik kültür ve hafızamızın da yeniden inşasının da bir vesilesi, bir dönüm noktası olarak gördüğümüz bir çalışma."

Vakfın Türkiye'de bugüne kadar hak ettiği yeri bulamayan okçuluk sporuna katkı sağladığını aktaran Erdoğan, aynı zamanda bölgenin gençlerine spor dışında, hat, Osmanlı Türkçesi, Kur'an-ı Kerim okuma gibi alanlarda da eğitimler verdiğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'de spor kadar kültür ve sanatın da önemli olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sadece spor alanında değil, kültürün her alanında, edebiyatta, müzikte sanatın bütün dallarında, estetik anlayışımızda, mimarimizde perspektifimizi yeniden inşa etmek, kendimize ait bir kültür inşasına özgüvenle soyunmak zorundayız."

Türkiye'de, "Osmanlının gerilemesi" diye tabir edilen dönemde ciddi bir kültürel gerileyiş de yaşandığını söyleyen Erdoğan, bu durumun Türkiye'nin özgüveninin de gerilemesine neden olduğu yorumunu yaptı.

Bilal Erdoğan, son yıllarda gençlerde özgüven artışı yaşandığı tespitini paylaşarak, şunları dile getirdi:

"Artık yeni yetişen nesillerimizde bizden öncekilere oranla çok daha iyi bir özgüven var ve geleceğe çok daha güvenle baktıklarını görüyorum. İşte bu özgüven bizim yeniden kültürümüze sahip çıkmamızı, kendimizi yeniden tanımamızı ve geleceği daha ciddi bir şekilde, kendi ayaklarımız üzerinde durarak inşa etmemizi sağlayacaktır. İşte burası mütevazı da olsa çok büyük fetihlere gebe olan bir gayretin öncü adımlarından biri olarak önemli."

Okçular Vakfı Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız ise, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethinden sonra vakfın bulunduğu bölgede Osmanlı okçularının yetiştiğini, dünyanın en büyük okçularının bölgede ok attığını ifade etti.

Aynı zamanda hattat Şeyh Hamidullah, Necmettin Okyay gibi isimlerin Okçular Tekkesi'nde yetişen kişiler olduğunu aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Hat ve okçuluk arasında da bir bağlantı var; çünkü hattatlar çoğu zaman okçuluğa yönlendirilmişler, kemankeş olmuşlar, tekkenin tarihi kayıtları bize bunu gösteriyor. Bugün bir taraftan okçuluk eğitimi verirken bir taraftan da burada 'Kemankeş Türk Okçuluğu' sergisine de ev sahipliği yapıyoruz, emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz."

Yıldız, dünyanın en büyük okçuluk müzelerinden birini de yakın tarihte vakıf bünyesinde açmak için harekete geçtiklerini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder ise, Okçular Vakfının önemli çalışmalara imza attığına değinerek, "Biz İBB olarak burada bir adet Okçuluk Kütüphanesi çalışıyoruz. Zamanla okçulukla ilgili bütün kaynakları da burada toparlayıp, ihtisas kütüphanesi olarak faaliyet göstermesini sağlayacağız." diye konuştu.

Serginin koleksiyonerlerden ve müdürlük arşivinden derleyerek hazırladığı bilgisini veren Minder, şunları dile getirdi:

"Sergiyi hazırlayan küratör Mehmet Lütfi Şen'e çok teşekkür ederiz. Bu sergi gelecekte kurulacak Okçuluk Müzesi için bir ön fikir vermesi açısından da çok kıymetli. Uzmanları ve müzecileri bir araya getirerek, geleceğe doğru burada bir müze oluşturmak inşallah hepimize nasip olur."

Şen ise, sergide birçok ilkin ziyaretçilerle buluştuğunun altını çizerek, "Sergide yer alan eserleri Atatürk Kitaplığı, İstanbul Fetih Cemiyeti, Galeri Kalem Güzeli, Naim Arnas, Mehmet Çebi, Yaşar Burak Uslu, Ahmet Serdar İnanmış, Ercan Özek ve Barış Topçu'nun koleksiyonlarından temin ettik. Bütün sanatseverleri sergimize bekliyoruz, dünyanın en iyisi Osmanlı oklarını burada görecekler." dedi.

İftar programına, yazar Beşir Ayvazoğlu, mimar Dr. Sinan Genim, yazar Selahattin Yusuf, yönetmen Faysal Soysal, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan gibi sanat ve siyaset dünyasından isimler de katıldı.

Sergi, 27 Temmuz'a kadar görülebilecek.

Haber Ara