Dolar

32,6021

Euro

34,8227

Altın

2.490,90

Bist

9.462,13

Kdz. Ereğli'de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-30 13:30:59

Kdz. Ereğli'de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

Kdz. Ereğli ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94. Yılı Atatürk anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı. Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nın çelenklerinin anıta konulması ile başlayan törende şehitler için saygı duruşunda bulunuldu İstiklal Marşı okundu.

Karadeniz Bölge Komutanlığı İkmal Birliği'nde görevli Binbaşı Türkeri Kınacıoğlu törende yaptığı konuşmada Türk Milleti'nin istilacı düşmanlara karşı tarihin hiçbir döneminde özgürlüğünden taviz vermediğini söyledi.

"Sevr anlaşması ile vatanımızın parçalanması hedeflenmiştir"

Binbaşı Kınacıoğlu konuşmasında "Bugün yalnız Türk Milleti için değil aynı zamanda bütün dünya için büyük öneme sahip tarihi bir olayın, çok şerefli bir zaferin 94'üncü yıl dönümünü kutluyoruz. Bugün tarihinin hiçbir döneminde özgürlüğünden zerre kadar ödün vermemiş büyük Türk Milleti'nin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin amacına ulaştığı çok anlamlı bir gündür. Bugünün değerini anlamak ancak dünü öğrenmek ve daima hatırlamakla mümkündür. Osmanlı İmparatorluğu birinci dünya harbi sonunda çok ağır şartlarda Sevr Antlaşmasını imzalamaya zorlanmış ve bunun kabulüyle aziz vatanımızın parçalanması istenmiştir. Ancak işgal devletlerinin düşünmedikleri husus Türklerin tarihin hiçbir devresinde esaret altında yaşamamış onurlu ve şerefli bir ulus olmasıydı. Böylece işgalciler her zaman hür ve bağımsız olmuş bir milleti karşılarına almışlardır" dedi.

"TSK vatanı için canını feda etmeye hazırdır"

30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan büyük taarruzun amacının güçlü düşman mevzilerini yarmak ve sayıca üstün olan kuvvetleri keskin bir darbe ile mağlup etmek olduğunu dile getiren Binbaşı Kınacıoğlu, taarruza düşman kuvvetleri yok edilene kadar devam edildiğini ifade etti. Binbaşı Kınacıoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; "Çok zor koşullar altında planlanan ve hazırlanan Büyük Taaruz'un amacı sürpriz bir karşı hareketle güçlü düşman mevzilerini yarmak ve sayıca üstün düşmanı kesin bir darbeyle mağlup etmektir. Bu taarruza Türk'ün ana yurdunu işgal eden düşman yok edilmeden ara verilmeyecektir. Büyük Taarruza çok büyük fedakarlıkla yapılan lojistik hazırlıkları sonunda 94 yıl önce 26 Ağustos'ta başlanmıştır. Türk'ün gerçek kurtuluş güneşi ise 30 Ağustos 1922 sabahı düşmanın kesin yenilgisiyle doğmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz'dir' emrini alan kuvvetlerimiz benzeri görülmemiş bir azim ve iradeyle düşmanı denize dökmüştür. 30 Ağustos Zaferi kendisine güvenen, zafere inanan, askerine destek olan, özgürlüğe gönül vermiş ve bütün imkansızlıklara rağmen güçlü düşmanı yenen bir milletin destanıdır. Bu askeri zaferle siyasi zaferlerinde yolu açılmıştır. Böylece büyük Türk zaferi milletlerarası hukuk kurallarına göre tescil edilmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı fiilen sona ermiştir. Başkomutanlık Meydan Muharebesinin önemi sadece düşman ordularının yenilmesinden değil, aynı zamanda yüce Türk Milleti'nin tarihinde yeni bir dönem açarak yeni bir Türk Devleti'nin kurulmasına imkan sağlamasından da kaynaklanmaktadır. Bugün zaferlerin en büyüğü olarak Başkomutanlık Meydan Muhaberesi Türk Milleti'nin kahramanlık duygusu ve milli gururunu besleyen en güçlü kaynaklardan biridir ve böyle kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri 94 yıl önce olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içindedir. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna canını seve seve feda etmeye her zaman hazırdır. Milleti ve ordusuyla bir bütün halinde hareket eden yüce Türk ulusunun var oluş nedeni olan bu kutsal zaferin 94'üncü yıl dönümünde başta ebedi Başkomutanımız eşsiz önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onun emrinde bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz."

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Albay Aykut Manioğlu, Başkanı Hüseyin Uysal, BEÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Onur Üzgul, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, İlçe Emniyet Müdürü Fahri Küçük, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, MHP İlçe Başkanı Talat Şeker, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz ve daire amirleri katıldı.

CHP alternatif çelenk sundu

Resmi törenin ardından CHP Kdz. Ereğli Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kdz. Ereğli Şubesi temsilcileri tarafından Atatürk Anıtı'na alternatif çelenk sundu.

Haber Ara