Dolar

32,5028

Euro

34,7753

Altın

2.488,33

Bist

9.524,59

KDP'den Musul operasyonu açıklaması

Musul'u IŞİD'ten almak için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin askeri gücü peşmerge, koalisyon güçleri ve aşiretlere bağlı güçler ekim ayıda ortak operasyon başlatacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-28 14:46:56

KDP'den Musul operasyonu açıklaması

Sputnik'e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sorumlusu ve sözcüsü Said Mamuzini, Musul operasyonunun ekim ayının ilk haftası başlaması yönünde karar alındığını belirterek, operasyon nedeniyle IŞİD'in kentin çevresinde hendekler kazdığını söyledi.

2014 yılının haziran ayında IŞİD tarafından işgal edilen Musul kentinin alınması için yapılacak operasyon kapsamında ABD önderliğindeki koalisyon güçleri, hava ve lojistik desteği veriyor. Operasyon kapsamında ABD 500 askerini daha Irak'a gönderdi.

Operasyonda Almanya, Fransa ve Kanada askerleri de yer alacak.

Irak hükümeti ile Şii örgütler Türkiye'nin operasyona katılmasına karşı çıkıyor.

Irak hükümeti Türkiye'nin operasyon bahanesiyle Irak'ta kalıcı olmayı düşündüğü gerekçesiyle Türkiye askerinin operasyonda yer almasını istemiyor ancak lojistik desteğe karşı çıkmıyor.

İran'ın operasyona katılmasına da ABD ve Sünni aşiretler karşı çıkıyorlar.

PKK'ya yakınlığıyla bilinen Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) örgütü ise Türkiye'nin tüm çabalarına rağmen operasyona katılacak. YBŞ güçleri Irak ordusu ile Mahmur ve Şengal bölgesinde operasyonda yer alacak. Silah ihtiyacını da Irak ordusu ve ABD karşılayacak.

Musul operasyonuna Irak ordusundan 50 bin, peşmerge güçlerinden 20 bin kişi ile Türkmen gruplar ve Sünni aşiretlerden 10 bin kişinin katılması bekleniliyor. Operasyona katılacakların tüm ihtiyaçlarını ise koalisyon güçleri karşılayacak.

Haber Ara