Dolar

32,3282

Euro

35,0649

Altın

2.282,13

Bist

8.998,75

KDP'den acil 'ihtiyacımız var' çağrısı

Kürdistan Demokrat Partisi'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Hawrami, IŞİD ile mücadele konusunda para yardımı çağrısında bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 05:54:30

KDP'den acil 'ihtiyacımız var' çağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesut Barzani'nin Genel Başkan olduğu Kürdistan Demokrat Partisi, Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlar için 300 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin genel başkanı olduğuKürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) dışilişkiler sorumlusu Hemin Hawrami, IŞİD ile mücadelelerini sürdürebilmeleri için ABD'den 300 milyon dolarlık acil yardım fonuna ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Hawrami, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin geleceğine ilişkin online panele katıldı. 

IŞİD'e karşı verilen mücadele hakkında bilgiler sunan Hawrami, ekonomik zorluklara rağmen örgüte karşı savaşlarını sürdürdüklerini anlattı.

''Peşmerge güçlerinin temizlediği alanlarda IŞİD tek bir metrekareyi dahi geri alamadı'' diyen Hawrami, Peşmerge'yi ''örgütü yenilgiye uğratabileceğini kanıtlayan sahadaki fonksiyonel tek unsur'' olarak tanımladı.

Hawrami, petrol fiyatlarının düşmesiyle mali açıdan sıkıntı çektiklerine vurgu yaparak, yönetimin geçen eylül ayından beri güvenlik güçlerinin maaşlarını ödemekte zorluklar yaşadığını aktardı. Kısa sürede kendilerine yardım edilmesi gerektiğinin altını çizen Hawrami, “Bölgenin güvenliğini temin eden Peşmerge güçlerinin IŞİD'e karşı savaşı sürdürebilmesi için ABD'den 300 milyon dolarlık acil yardım fonuna ihtiyacımız var. Bu para Peşmerge'nin maaşlarının yanı sıra IŞİD'le mücadelede lojistik ve ulaşım giderleri için gerekli” diye konuştu.

Hawrami, şu aşamada Peşmerge'nin yemek ve savaş alanında ihtiyaç duyulan kış giysilerinin de aralarında bulunduğu birçok temel gereksinimlerini gidermekten uzakta bulunduklarını dile getirdi. 

Bağımsızlık tartışmalarına da değinen Hawrami, bu yılın ikinci yarısında Irak hükümetinden ayrılmalarını isteyip istemediklerini gösterecek referandumun gerçekleşeceğini bildirdi.

Hawrami, “Irak'ta diktatörlük ve federalizm başarısızlığa uğradı. Bu nedenle yeni bir formül geliştirmeliyiz. Bu yeni formül Bağdat ile konuşarak, müzakere edilerek barışçıl yollara dayanmalıdır çünkü Bağdat ile birçok ortak noktamız bulunuyor” diye konuştu. 

Referandumun nasıl yapılacağına dair şu aşamada çalışmaların sürdürüldüğünü ancak halkın bir bölümünün hala IŞİD'in kontrolünde bulunan alanlarda yaşamalarından dolayı bu yerlerde oylamanın nasıl olacağının belirsizliğini koruduğunu kaydetti. 

Haber Ara