Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

KDK heyetinden Suriyeli siginmacilara ziyaret

KDK heyetinden Suriyeli siginmacilara ziyaret

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-06 12:58:51

KDK heyetinden Suriyeli siginmacilara ziyaret
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu başkanlığındaki heyet, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumlarını insan hakları ve özgürlükler açısından incelemek üzere Yozgat, Gaziantep ve Kilis'te ziyaretlerde bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumundan (KDK) yapılan yazılı açıklamada, Ömeroğlu başkanlığındaki heyetin, Yozgat, Gaziantep ve Kilis'te sığınmacıların yaşadığı geçici barınma merkezi, kabul ve barınma merkezi ile konteyner kenti ziyaret ederek incelemelerde bulunduğu bildirildi.

Çalışma grubunun, ilk olarak Yozgat Kabul ve Barınma Merkezi'ne giderek Vali Abdulkadir Yazıcı'dan bilgi aldığı belirtilen açıklamada, ardından Gaziantep'e geçen heyetin, Vali Vekili Halil Uyumaz ile görüşüp, geçici barınma merkezinde incelemeler yaptığı kaydedildi.

Heyetin, İslahiye Çadır Kenti'nde sığınmacıların sorunlarını dinleyerek yetkililerden bilgi aldığı ifade edilen açıklamada, bin 898 çadırda yaşayan toplam 8 bin 400 Suriyelinin durumlarının değerlendirildiği vurgulandı.

Açıklamada, Kilis'e geçerek Vali Vekili Mehmet Sülün ile görüşen heyetin, 2 bin 63 konteynerin yer aldığı, 10 bin 432 Suriyeli sığınmacının yaşadığı Öncüpınar Konteyner Kenti'nde de incelemelerde bulunduğu belirtildi.

- İnsan hakları yönünden değerlendiriliyor

Kurum uzmanlarından oluşan çalışma grubunun, 3 ildeki kabul ve barınma merkezlerinde kalan Suriyeli ailelerle mülakatlar gerçekleştirdiğine işaret edilen açıklamada, sosyal ve fiziksel yapıyla ilgili insan hakları yönünden değerlendirmeler yapıldığı bildirildi.

Türkiye'de sığınmacıların yaşadığı 25 geçici barınma merkezi bulunduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu merkezlerin 19'u çadır kent, 6'sı ise konteyner kent olarak hizmet veriyor. 10 farklı şehirde kurulan geçici barınma merkezlerinde 250 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de kayıt altında 2 milyon 426 bin Suriyeli ikamet ediyor. Geçici barınma merkezlerinde sığınmacıların ihtiyaçları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinesinde sağlanırken, sığınmacıların insani ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra sosyal hayata ilişkin eğitim ve mesleki kurs faaliyetleri yapılıyor."

Haber Ara