Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Kars'ta darbeci askerlerin 'bombalı saldırı' yalanı

Kars'ta darbeci askerlerin 'bombalı saldırı' yalanı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 11:14:53

Kars'ta darbeci askerlerin 'bombalı saldırı' yalanı
CÜNEYT ÇELİK - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı askerler, ifadelerinde, Kars'taki kalkışma için birliklerinden "valilik, emniyet, belediye, MİT gibi kurumlara bombalı saldırı düzenleneceği" söylenerek çıkarıldıklarını öne sürdü.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanılığı ve Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığına sızmış ve komuta görevlerine gelmiş FETÖ mensuplarının, ülke yönetimini ele geçirmek için yaklaşık bir aydır yalana dayalı istihbarat hazırladığını ortaya çıkardı.

Soruşturma kapsamında uzman erbaş düzeyinde gözaltına alınan bazı askerler, verdikleri ifadelerde, komutanlarının bir aydan bu yana "bombalı saldırı yapılacak", "terör saldırları gerçekleştirilecek" gibi ifadelerle kendilerini sürekli hazır tutmaya çalıştıklarını beyan etti.

- "Şehre geldiğimizde bir şeyin olmadığını gördük"

Kars'ta konuşlu 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görev yapan uzman çavuş R.İ, ifadesinde darbe girişiminden haberleri olmadığını savunarak, "Uzun zamandan beri 'Kars ilinde bombalı araçla saldırı yapılacağı ihbarlarının geldiği ve herkesin hazırlıklı ve dikkatli olması gerektiği' söyleniyor, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanılığına teröristlerin sızacağı söylentisi tugayda dolaşıyordu, bize zaman zaman bu yönde uyarılar yapılıyordu." dedi.

Aynı birlikte uzman çavuş F.E de darbe amacıyla birlikten çıktıklarını bilmediklerini, kendilerine "teröristlerin şehir merkezinde bombalı saldırı yapacağının ve önlem alacaklarının" söylendiğini ileri sürerek, "Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da, 'bombalı araçlarla saldırı olacağı' söylendi. Bu kapsamda bizler de İl Emniyet Müdürlüğü, Valilik, Belediye, MİT binaları önünde güvelik önlemi almak için zırhlı araçlarla tugaydan çıktık ama şehir merkezine geldiğimizde öyle bir şeyin olmadığını öğrendik." şeklinde ifade verdi.

- "Darbenin olduğunu halktan öğrendik"

Uzman çavuş R.T ise ifadesinde şunları kaydetti:

"Bombalı araçlarla şehrine belirli noktalarında teröristlerce saldır düzenleceği ihbarı aldık, bu tarz saldırıların olacağı tugayda konuşuluyordu, hatta tugaya teröristlerin sızabileceği bile ifade ediliyordu. Biz tugaydan bombalı ve terör saldırıların yapılacak denilen yerlerde güvenlik önlemleri almak için çıktık ancak Emniyet Müdürlüğü önüne geldiğimizde karşımızda polis ve halkı gördük, ilk başta ne olduğunu anlamadık. Vatandaşlar bizlere 'siz ne yapıyorsunuz darbe yapıyorsunuz, geri çekilin' deyince ne olduğunu anlamaya çalışıyorduk."

Olayın gerçek yüzünü öğrendikten sonra geri dönmek istediğini anlatan R.T, "Halk bize haberleri gösteriyordu, darbe olduğunu ifade ediyorlardı, biz böyle olduğunu bilmiyorduk. Halk zırhlı araçların önüne atlıyor ne yapacağımızı bilmiyorduk." dedi.

Haber Ara