Dolar

32,4961

Euro

34,5793

Altın

2.477,84

Bist

9.550,11

Kanuni'nin 12 adamın güçlükle taşıdığı dev saati

Sultan Süleyman'ın dev saati tarihe kalan ilginç konulardan biri...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-29 16:36:05

Kanuni'nin 12 adamın güçlükle taşıdığı dev saati

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Saat çoğu zaman yaşanılan döneme uygun bir şekilde tasarlanarak günlük hayatta pratik kullanım kazandırılan bir nesne olmuştur. Osmanlı da kendi modasını oluşturdu. Bir çok hobisi olan padişahlar arasında da saate özel olarak ilgisi olanlar vardı.

Örneğin Sultan Suleyman'ın dev saati...

Yeni Şafak'ın haberine göre Macaristan'ı fethinden sonra Avusturya İmparatoru Ferdinand'dan bir çok hediye alan Kanuni'ye bir de dev bir saat hediye ediliyor. Saati Sultan'ın huzuruna 12 adam güçlükle çıkarıyor. Bunun yanında bir kullanma klavuzu ve saatçi de gönderiliyor...

Avusturyalı tarihçi Joseph von Hammer-Purgstall bu hadiseyi şöyle anlatıyor:

"(…) Elçiler mutad merasimle huzur-ı şahaneye kabul olundular. Padişahın çadırı civarındaki divan çadırında üç vezirle birlikte bir minder üzerinde yemek yediler. Yemeğin sonunda vezirler padişahın çadırına gittiler. Müteakiben sefirler de huzura davet olundu.. Bunlar Sultan Süleyman'a gayet güzel yaldızlanmış bir büyük kadeh, sadece saatleri ve günleri değil, yıldızların hareketlerini de gösterir sanatkârane yapılmış bir asma saat takdim ettiler. 12 hizmetkâr bu saati Padişah'ın huzuruna getirdiler; nasıl kurulacağını zat-ı şahaneye tarif etmek üzere bir de saatçi beraberdi. Bundan başka bu sanat eserinin bütün aksamını tarif eden bir kitap takdim olundu. Bir dereceye kadar ilm-i hey'ete (astronomiye) vâkıf olan Sultan Süleyman bu makineyi kemal-i dikkatle tetkik etti."

Haber Ara