Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Kandil: 'Zor değil başlayabiliriz'

Kandil'in KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Demhat Agit , mesajları BBC üzerinden verdi. BBC Türkçe'ye konuşan Demhat Agit, 'Çözüm süreci yeniden başlatılabilir zor değil' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 23:50:04

Kandil: 'Zor değil başlayabiliriz'

KCK sözcüsü polislere yönelik saldırılar ve TSK'nın Kandil operasyonu hakkında da konuştu. KCK sözcüsünün mesajları 'ılımlı' olarak nitelendi.

POLİSLERİ PKK VURMADI BAĞIMSIZ BİRİMLERİ YAPTI

Suruç saldırısı ardından Ceylanpınar'da iki polisin öldürülmesi son sürecin en önemli gelişmelerinden biri olarak görülüyor. Demhat Agit polislere yönelik saldırıyla ilgili soruları yanıtlarken saldırıyı PKK'nın yapmadığını öne sürdü:

"Bunlar PKK'den bağımsız birimler. Bize bağlı olmayan, kendi içlerinde örgütlenmiş olan yerel güçlerdir diye açıklandı. Bizim yaptığımız bir şeyi üstlenmekle ilgili çekincemiz yok . PKK/HPG olarak yapılan bir eylem varsa bunun izahatı, gerekirse özeleştirisi yapılır."

PKK'DAN HABERSİZ NASIL OLUR?

Kamuoyunda, PKK'nın disiplinli bir örgüt olarak bilindiği, böylesi bir saldırının tamamen örgütün bilgisi ve inisiyatifi dışında yapılmasının zor görüldüğü hatırlatılan Agit bunun üzerine şu yanıtı verdi;

-"Evet PKK disiplinli bir hareket. Ama halk nezdinde tümüyle yüzde yüz hakim olabileceğiniz bir durum söz konusu değildir. Öyle bir zemin oluştu ki bu zeminde her türlü olay gelişebilecek durumdadır. Eğer çatışma zemini yaratılırsa zaten çok basit olaylar bile büyük sonuçlara neden olabiliyor".

PKK POLİSLERE SALDIRIYI KINAYABİLİR Mİ?

BBC KCK sorumlusuna kritik bir soru da yöneltti ve "PKK'nın saldırıyı kınamasının söz konusu olup olmadığını" sordu. Agit bu soruya, "Bizim herhangi bir kınama durumumuz olmadı" cevabını veriyor.

KANDİL'İN SÜRPRİZ ÇÖZÜM SÜRECİ MESAJI

KCK sözcüsü tırmanan şiddete rağmen çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Agit "Bu konuda umudumuzu hala sürdürdüğümüzü söyleyebiliriz çünkü çok zor olduğuna inanmıyoruz. Yanı başlarında, ellerinde önderliğimiz var. Tutsaktır. Tekrardan görüşmelerle bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi için devreye girip, süreç tekrardan başlatılabilir. Bu kadar da basit olduğunu söyleyebiliriz. Çok zor bir mesele değil" dedi.

KANDİL'E YÖNELİK SALDIRININ SONUÇLARI

Türk savaş uçaklarının Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki PKK kamplarına yönelik hava saldırılarının sonuçları merak ediliyor.

"Medya savunma alanları diye nitelediğimiz, gerillalarımızın bulunduğu alanların hemen hemen hepsine hava saldırıları düzenlendi ve hala da düzenleniyor" diyen Demhat Agit saldırılarda 9 PKK'lının öldüğünü söylüyor.

PKK NE YAPACAK?

Türkiye'nin düzenlediği Kandil operasyonları sonrasında PKK'nın nasıl bir tavır alacağı sorulan Agit şunları söyledi;

"Hem sivil tutuklamalar ve hem de sınır dışında hava harekatı devam ederse bu konuda gerilla güçlerimiz mecburen kendisini korumak zorundadır. Eğer tutuklamaların, saldırıların dozajı, süresi artarsa bizim askeri güçlerimiz tarafından ona göre bir durum değerlendirmesi yapılacaktır."

"PKK bundan sonra saldırılarına devam edecek mi?" sorusuna Agit'in cevabı: "Bunu kestiremeyiz. Bu, Türkiye devletinin siyasal ve askeri yönelimlerine bağlı. Belirleyecek olan Türkiye devletidir, Türkiye ordusudur" oluyor.

HDP - PKK- ÖCALAN GÖRÜŞ FARKLILIĞI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Radikal.com.tr'de yayınlanan röportajında 'Kandil ile anlaşamadıkları bazı noktalar olduğunu' söylemişti. Bu açıklamayla ilgili Agit, "Hepimizin aynı şekilde düşünmesi zaten yanlış olur. Böyle bir şey söz konusu değil. Ama aynı tabandan gelmişiz, aynı tabana hitap ediyoruz. Benzer yanlar çok fazla. Bir birine ters düşecek şeyler söz konusu olamaz."

"Kandil ile Abdullah Öcalan arasında da görüş farkları olup olmadığına" dair soruya da Agit şu cevabı veriyor:

"Olabilir. Makuldür. Çünkü sonuçta dağa çıkmış binlerce gerilla var. On binlere yaklaşıyor. Geçmiş süreç açısında değerlendiriyorum, onları çözüm sürecine ikna etmek, PKK'yi ikna etmek, o kadar basit bir olay değildi."

ABD KÜRTLERİ SATTI MI? NE DÜŞÜNÜYORLAR?

ABD'nin Türkiye'nin hava saldırıları konusunda "Türkiye'nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz" açıklamasını KCK nasıll görüyor? Buna Agit şu yanıtı veriyor;

-"Bölgedeki bu kadar çatışmanın yaşanmasının ve karmaşıklaşmasının bir nedeni Amerika'nın Ortadoğuda uygulamış olduğu politikalar. Amerika'nın Orta Doğu'da bir Kürt politikası yok. Şu ana kadar da hala ulus devlet statülerini esas alan bir politika izliyor. Bir bütün olarak Kürtlere hitap edecek ya da Kürtleri desteleyecek bir politikası zaten hiç olmadı."

Haber Ara