Dolar

32,6166

Euro

34,8599

Altın

2.508,37

Bist

9.524,59

Kanada'nın ilk Müslüman Belediye Başkanı Nenshi:

Kanada'nın ilk Müslüman Belediye Başkanı Nenshi:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-04 02:56:03

Kanada'nın ilk Müslüman Belediye Başkanı Nenshi:
Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Calgary kentinin Müslüman Belediye Başkanı Naheed Nenshi, "Kadınların bu kadar sorunları varken peçe tartışmalarının bir anlamı yok" ifadesini kullandı.

Kanada'nın ilk Müslüman belediye başkanı Nenshi, ülkede 19 Ekim'de yapılacak genel seçimler için devam eden propaganda ve televizyon tartışmalarında, peçenin siyasi bir malzeme haline gelmesine tepki gösterdi.

Nenshi, sosyal paylaşım sitesi hesabındaki paylaşımlarında, "Önemli olan, kadına neyi giyeceğine veya neyi giymeyeceğine birilerinin zorlamasıdır. Peçenin, kadınlar üzerinde eşlerinin, babalarının ya da kardeşlerinin baskı sembolü olduğunu düşünüyorum. Bu manada, Savunma Bakanı Jason Kenney'nin, peçeli kadınlara neyi giyeceklerini söylemesini de doğru bulmuyorum" ifadelerine yer verdi.

Kanada genelinde özellikle yerli kadınların kaçırıldığını, öldürüldüğünü ve intihar ettiklerini vurgulayan Nenshi, "Onların yaşam şartlarını iyileştirmek, sığınma evleri inşa etmek ve genelde de kadınların bu kadar sorunları varken peçe tartışmalarının bir anlamı yok" değerlendirmesinde bulundu.

İktidardaki Muhafazakar Parti ile Liberal Parti, seçimi kazanmaları halinde peçeyi yasaklayacaklarını açıklarken, ana muhalefetteki Yeni Demokrat Parti serbest kalması için yasal düzenleme yapacaklarını vadediyor.

Kanada Federal Temyiz Mahkemesi, geçen ay verdiği kararla, ülkede bir süreden beri devam eden peçe tartışmalarına son noktayı koymuştu. Mahkeme, dini gerekçelerle peçe takan Müslüman kadınların, bu şekilde vatandaşlık yemin törenlerine katılabilecekleri ve seçimlerde oy kullanabileceklerine hükmetmişti.

Naheed Nenshi, 2010 yılında seçildiğinde Kanada'nın ilk Müslüman belediye başkanı olmuştu ve 2013'te bu göreve yeniden seçilmişti.

Haber Ara