Dolar

32,3297

Euro

35,0436

Altın

2.280,79

Bist

8.993,96

Kahraman: Türkiye artık darbe devrini kapattı

TBMM Başkanı Kahraman, 'Milletimiz, 15 Temmuz gecesi demokrasiyi özümsediğini, bir daha darbe olamayacağını ispat etti. Türkiye’de artık darbe devrini kapattı.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-01 15:35:58

Kahraman: Türkiye artık darbe devrini kapattı

Meclis, yeni yasama yılına başlıyor. Meclis açılışı için törenler saat 14.00'te Anıtkabir'e yapılan ziyaretle başlarken, Meclis saat 15.00'te TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis'te bir konuşma yaptıktan sonra, teamüllerden farklı olarak, Meclis Suriye ve Irak tezkerelerini görüşecek.

Bu yıl 20 Ağustos'ta tatile giren Meclis, yoğun gündemle çalışacağı 26. Dönem İkinci Yasama Yılı başlıyor. TBMM, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü uyarınca saat 15.00'de toplandı.

TBMM, 26. Dönem ikinci Yasama Yılı açılış programı saat 14.00'te Atatürk Anıtı'nda düzenlenecek törenle başladı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekillerince, Atatürk Anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'de Meclis Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula davet etti. Erdoğan, yasama yılı açış konuşmasını yapacak.

Genel Kurul, Erdoğan'ın konuşmasının ardından birleşime ara verecek. Teamüllerin aksine Genel Kurul, aranın ardından çalışmalarına devam ederek, Irak ve Suriye Tezkeresi'ni görüşecek.

İSMAİL KAHRAMAN'DAN AÇIKLAMALAR

TBMM Başkanı Kahraman'ın konuşmasının satırbaşları şöyle: 

"Meclisimiz önceki yasama yılında aktif ve verimli bir çalışma sergiledi. Ne yazık ki Türkiyemiz bir darbe teşebbüsüyle karşılaştı. Bir ihanet şebekesi milli varlığımız ve bütünlüğümüze kast etmeye çalıştı. Beyni yıkanmış, asker kıyafetli terörist bir grup, silahları milletin bağrına doğrulttu. 

Ender yaşanan bir trajedi yaşadık. TBMM bombalandı, helikopterlerin ateşine maruz kaldı. 14 polisimiz yaralandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bombalandı. Cumhurbaşkanımızı öldürmek için suikast girişiminde bulundular. TBMM'yi açtım. Ertesi gün, TBMM'yi olağanüstü toplantıya davet ettiğimi duyurdum. Tanklar namlularını Meclis'e çevirmişken, her türlü zorluğu ve şahadeti göze alarak, Meclis'e koşan ve toplantıya katılan değerli milletvekillerimize teşekkür ve takdirlerimi sunuyorum. 

İstiklal Harbimizde düşman toplarına göğsünü geren Meclisimiz 'gazi' unvanını almıştır. Bizler de ikinci defa 'gazi' unvanına sahip olduk. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, halkımızı meydanlara çağırması ve milletimizin meydanları doldurması ve tanklara göğüslerini siper etmesiyle önlendi. Millitimiz 15 Temmuz gecesi demokrasiyi özümsediğini ispat etti. Camilerden yükselen selalar, ezanlarla Türkiye darbeyi yendi. Türkiye'de darbe devri kapandı. Darbe şehitlerine şükran borçluyuz.

16 Temmuz toplantısına Meclis'te grubu bulunan 4 partimiz de katıldı. Örnek bir dayanışma sergilendi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanımız Binali Yıldırım'a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e teşekkürlerimi sunuyorum. Herkesin takdirle karşıladığı bu birlik ve beraberlik ruhu Yenikapı Meydanı'nda düzenlenen Demokrasi Mitingi'yle taçlandırıldı. Birlik ve beraberlik içinde olduğumuz gösterildi. 

Milletimizin Meclisimizden beklentimizi boşa çıkarmamalıyız. Meclis olarak bu dönemde yüklü bir gündem bizi beklemektedir. En öncelikli konularımızdan biri sade, sivil bir anayasa yapmaktır. Bunun yanında yeni bir içtüzük tanzim etmek gerekmektedir.

PKK, DAEŞ ve FETÖ ittifak halinde saldırıya geçmiştir. Türkiyemizin huzur ve güvenliğini bozmak isteyen şer güçlerine karşı yürütülen mücadele mutlaka sonuca ulaşacaktır. Teröre karşı mücadelede üzerimize düşeni yerine getireceğiz."

GÜNDEM YOĞUN: TEZKERE GÖRÜŞÜLECEK

Meclis, bugün başlayacağı yeni yasama yılında önemli düzenlemeler için yoğun gündemle çalışmaya hazırlanıyor.

Meclis'in 26. Dönem ikinci Yasama Yılı'ndaki ilk işi açılışın hemen ardından ele alacağı, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi olacak.

"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak için hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile gerekli düzenlemelerin yapılması" için verilen izin süresinin 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurulda ele alınacak. Süresi 2 Ekim'de dolacak tezkere üzerinde gruplar adına birer milletvekili, Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık konuşacak.

AKŞAM RESEPSİYON DÜZENLENECEK

Meclis'in yasama yılı açılış programı kapsamında saat 19.00'da Tören Salonu'nda resepsiyon gerçekleştirilecek.

Genel Kurul, 4 Ekim Salı gününden itibaren çalışmalarını sürdürecek. Meclisi 2017 yılı bütçesine kadar yoğun bir gündem bekliyor.

Haber Ara