Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Kaçırılan altı Müslüman alim serbest

Kongo'da geçen ay silahlı bir grup tarafından kaçırılan altı Müslüman alim serbest bırakıldı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 15:27:31

Kaçırılan altı Müslüman alim serbest

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Ruandalı ayrılıkçılar tarafından geçen ay kaçırılan Tanzanyalı 6 imam serbest bırakıldı. Ülkenin doğusunda Kuzey Kivu eyaletinin 34'üncü askeri bölge sözcüsü Yüzbaşı Njike Guyaume yaptığı açıklamada, geçen ay başında Katwiguru bölgesinden kaçırılan Tanzanyalı imamlar ile iki şoförün, ordunun çabasıyla serbest bırakıldığını ifade etti. Guyaume, imamların sağlık durumları hakkında bilgi vermedi.

Ülkedeki Barış, Demokrasi ve İnsan Haklarını Geliştirme Araştırma Merkezi (CEPADHO) Koordinatörü Ömer Kavota ise Kuzey Kivu'ya eğitim vermek için gelen Müslüman alimlerin, Ruandalı ayrılıkçı oldukları öne süren silahlı bir grup tarafından bir aydır Katwiguru'ya yakın Makoka ormanında tutulduğunu belirtti.

Alimler ile şoförlerin serbest kaldıktan sonra geceyi Goma kentine bağlı Kiseguru kasabasında Demokratik Kongo Silahlı Güçleri'nin (FARDC) karargahında geçirdiğini söyleyen Kavota, serbest bırakılmalarına katkı sağlayan FARDC ve Demokratik Kongolu yetkililere teşekkür etti.

Öte yandan, rehin alınan imamların hangi şartlar altında serbest bırakıldığına ilişkin bilgi verilmedi. Haşim Musa adlı bir imam, daha önce, ayrılıkçıların imamlar için 40 bin dolarlık fidye istediğini kaydetmişti.

Kaçırma olaylarının arttığı ülkenin doğusunda nisan ayında Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR), bölgede görev yapan 3 Birleşmiş Milletler görevlisini de kaçırdıktan sonra salıvermişti.

Ülkenin doğusunda etkin olan FDLR grubunun, Tutsilere yapılan soykırımdan sonra Demokratik Kongo'ya göç eden Ruandalı Hutu ayrılıkçılarının haklarını savunduğu belirtiliyor.

Haber Ara