Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

İtalyanca konuşulan Ticino'da İtalyan işçi istenmiyor

Resmi dili İtalyanca olan İsviçre'nin Ticino kentinde yapılan oylamada, işgücü piyasasında yerleşik halkın tercih edilmesi ve komşu İtalya'dan kente çalışmak için gelenlerin önlenmesinin sağlanması sonucu çıktı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-26 12:47:18

İtalyanca konuşulan Ticino'da İtalyan işçi istenmiyor

AA'nın haberine göre İsviçre'nin güneyinde İtalya sınırında yer alan 350 bin nüfuslu Ticino kantonunda dün yapılan oylamaya, halkın yüzde 44'ü katıldı.

Resmi sonuçlara göre halkın yüzde 60'ı yerleşik halkın işgücü piyasasında tercih edilmesi gerektiği yönünde oy kullandı. Oylama ile İsviçre dışından gelen çalışanların bir işe başvurabilmesi için Ticino'daki yerleşik halk arasında o iş için eşit düzeyde vasıflı bir eleman bulunmaması şartı getirildi.

Böylelikle komşu İtalya'dan kente çalışmak için gelenlerin engellenmesi yönünde oy kullanan Ticino halkının, İtalya'dan çalışmaya gelenlerin kentteki maaşları düşürdüğü gerekçesiyle bu şartı getirmek istediği yorumları yapıldı. Ancak oylama sonucunun İsviçre anayasası ve uluslararası anlaşmalarla uyumlu olmadığı, bu nedenle uygulanmasının zor göründüğü ifade edildi. Ayrıca, İsviçre hükmeti ve parlamentosunun da oylama sonucunu ve buna göre çıkabilecek bir kararı onaylaması gerekiyor. Ticino kantonu parlamentosu da oylamanın reddedilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

İTALYA'DAN TEPKİ

Ticino kantonunda dün yapılan oylamanın sonucuna İtalya'dan da tepki geldi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentilioni, iki ülke sınırından çalışmak için gidip gelen 60 bin İtalyanı ilgilendiren oylama sonucuyla ilgili Twitter'daki hesabından yaptığı paylaşımda, "Ticino'daki oylamanın şimdilik pratikte bir etkisi yok ama kişilerin serbest dolaşımı olmadan İsviçre-AB ilişkileri riske girer" ifadesini kullandı. Ticino kantonuyla komşu İtalya'nın Lombardiya bölgesel yönetimi Başkanı Roberto Maroni de oylama sonucunu eleştirerek, bugünden itibaren bölgesel yönetim olarak sınırı geçen çalışan İtalyanların haklarını korumak için uygun karşı önlemleri görüşüp hazırlayacaklarını kaydetti.

Haber Ara