Dolar

32,5201

Euro

34,8041

Altın

2.423,07

Bist

9.753,09

İstinye Polis Merkezi'ne ve Avcılar'da polise saldırı davasın

İstinye Polis Merkezi'ne ve Avcılar'da polise saldırı davasında karar

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 13:39:34

İstinye Polis Merkezi'ne ve Avcılar'da polise saldırı davasın
İstinye Karakolu'na bombalı saldırı eylemine katıldığı ve Avcılar'da bir polisi yaraladığı iddiasıyla yargılanan Servet Göçmen, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, polislere yönelik 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve diğer suçlardan da 168 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, tutuklu sanık Servet Göçmen ile avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanığın avukatı Özgür Yılmaz, eski TMK mahkemelerinin kapatılması ve dosyaların devrinin anayasaya aykırı olduğunu savunarak, kapatılan mahkemenin yaptığı işlemlerin tekrarlanmasını istedi.

Yılmaz, olay yerinde keşif yapılmasını, tanık polisler ve müştekilerin yeniden dinlenmelerini talep etti. Mahkeme heyeti, bu taleplerin reddine karar verdi.

Esas hakkındaki son savunmasını yapan avukat Yılmaz, sanığın katıldığı belirtilen olaylarda toplum düzeninin bozulmadığını savunarak, bu nedenle söz konusu suçun oluşmadığını iddia etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Göçmen hakkında 'Cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçunu işlediğinin sabit olduğunu ifade ederek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Göçmen'in ayrıca İstinye karakoluna bombalı saldırı ile 4 polise yönelik kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından 90 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden heyet, sanık için 2 polise yönelik silahlı saldırı nedeniyle 'kasten öldürmeye teşebbüsten' 42 yıl, 2 mağdura yönelik 'tehdit' suçundan 10 yıl, 'patlayıcı madde taşımaktan' 6 yıl 8 ay, 'kamu malına zarar vermekten' 9 yıl, 'mala zarar verme' suçundan 1 yıl 6 ay, bir mağduru 'kasten yaralama' suçundan 3 yıl, 'direnme' suçundan 2 yıl 1 ay, 'silah kanununa muhalefetten' 3 yıl ve 'genel güvenliği kasten tehlikeye sokmaktan' 1 yıl 6 ay olmak üzere toplam 78 yıl 9 ay hapis cezasına hükmetti.

- Olayın geçmişi

Terör örgütü DHKP/C üyesi olduğu belirtilen Servet Göçmen, Erdal Dalgıç ile 12 Haziran 2012'de Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi'ne silah ve bombalı saldırıda bulunmuştu. Saldırıda Dalgıç öldürülürken Göçmen kaçmıştı. Göçmen, güvenlik güçleri tarafından arandığı sırada 15 Haziran 2012'de Avcılar'da özel aracına binen polis memuru Muhammet Sabri Yiğit'e 13 el ateş ederek yaralamıştı. Bu saldırıda bir vatandaşa da mermi isabet etmişti.

Göçmen, 28 Haziran 2012'de Sarıyer'de otobüs durağında kendisine kimlik soran bir polise sahte kimlik göstermiş, polisin şüphelenmesi üzerine kaçmaya başlamıştı. Polise ateş ederek kaçan Göçmen bu kez yakalanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Göçmenin, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, karakoldaki 10 polisi de öldürmeye teşebbüs suçundan 330 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilmişti.

İddianamede, şüpheli Göçmen'in ayrıca, "Patlayıcı madde bulundurmak, mala zarar vermek, kasten adam yaralamak, güvenlik güçlerine direnmek, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından da hapis cezası isteniyordu.

Haber Ara