Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

İstanbul'da Sinop Tanıtım Günleri

İstanbul'da Sinop Tanıtım Günleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 23:43:26

İstanbul'da Sinop Tanıtım Günleri
Sinop Tanıtım Günleri kapsamında İstiklal Caddesi'nde "Helesa" yürüyüşü gerçekleştirildi.

Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde yarın başlayacak etkinliğin tanıtımı amacıyla bir grup Sinoplu, Tünel Meydanı'nda toplandı. Sinop'a özgü tarihi bir gelenek olan "Helesa" yürüyüşü başlatan grup, İstiklal Caddesi'nden Galatasaray Lisesi'ne yürüdü.

Bir gemi maketi ile Helesa manileri eşliğinde yürüyen gruba, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, Sinop Tanıtım Günleri Platformu Başkanı Engin Kırmızıgül de eşlik etti.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan Ergül, İstanbulluları 26-29 Kasım arasında Feshane'de gerçekleştirilecek Sinop Tanıtım Günleri'ne davet etti.

- Geleneğin hikayesi

Fırtınadan kaçan ve Sinop limanına sığınan gemicilerden kaldığı söylenen "Helesa"nın hikayesi şöyle:

"Çok eski dönemde fırtınadan kaçarak Sinop limanına sığınan bir geminin tayfaları kış şartları nedeniyle haftalarca burada mahsur kalınca, erzakları tükenir. Kimseden bir şey isteyemedikleri için çaresiz kalan tayfalar, sonunda bir filikayla kente çıkıp, ellerinde fenerle evleri dolaşarak 'Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop' diye mani söyleyerek yardım toplar."

Helesa'nın bu öyküden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tam olarak bilinmese de gelenek Sinop'ta bu hikayeye dayandırılarak yaşatılıyor.

Haber Ara